Dumitru Prunariu, primul român în spațiul cosmic

În 2011 nu se împlinesc doar 50 de ani de la zborul lui Gagarin, primul om în spațiul cosmic, sau 30 de ani de la prima misiunea a unui vehicul spațial reutilizabil, naveta spațială americană Columbia. Pe 16 mai 2011 se împlinesc 30 de ani de la zborul primului cosmonaut și singurului cosmonaut român, Dumitru Dorin Prunariu.

La bordul unei capsule Soyuz, în cadrul ultimei misiuni din programul Intercosmos, cosmonautul nostru s-a îndreptat către stația spațială rusească Salyut 6, unde a petrecut șapte zile, revenind pe Pământ în 22 mai 1981.

Pe Dumitru Dorin Prunariu l-am întâlnit prima dată în 2003, la Cluj-Napoca, în cadrul simpozionului dedicat lui Hermann Oberth. Era aniversarea a 80 de ani de la obţinerea de către Hermann Oberth a diplomei de profesor de fizică şi matematică la Universitatea din Cluj, ocazie cu care a fost dezvelit și un bust al lui Oberth, în holul Universității. Am obținut atunci un atuograf pe o schiță a navei Enterprise NCC-1701-D. A doua întâlnire cu primul cosmonaut român a avut loc cu câteva zile înainte de publicarea acestui interviu, la evenimentul organizat de SGAC, “Viitorul Apărării Planetare”, unde am mai făcut un pas și am obținut promisiunea domnului Prunariu de a acorda un interviu pentru site-ul parsec.ro.

Astfel, cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu a răspuns următoarelor întrebări primite prin intermediul site-ului parsec.ro, de la cititori.


Bogdan: Daca Dumitru Prunariu ar avea posibilitatea sa se intoarca in timp si sa aleaga orice misiune cu echipaj uman la care sa participe, americana, ruseasca, europeana sau cu oricare alta agentie , din toata istoria misiunilor spatiale, alta decat cea la care a participat, Vostok 1 sau Apollo 11, ce ar fi ales si de ce?

Dumitru Prunariu: Greu de spus. Cred ca un zbor pe Luna nu as fi ratat.

Tudor: Sunt curios ce altceva se mai putea vedea prin hubloul statiei Salyut 6, in afara Pamântului și a Soarelui. Sateliți? Space debris? Cât de poluat cu obiecte era spațiul la acea altitudine?

Dumitru Prunariu: De cand am zburat eu si pana acum au mai trecut 30 de ani de poluare a spatiului. Atunci produceam inca destule deseuri, acum ne gandim cum sa scapam de ele si cum sa salvam navele active de la posibile impacturi cu astfel de resturi ale activitatii umane in spatiu.

In afara de Terra cu toate fenomenele de la suprafata ei si din atmosfera, Soare, Luna si constelatii nu vezi altceva. La 8 km/sec. viteza medie a satelitilor si deseurilor cosmice, chiar daca acestea ar trece pe langa hubloul navei pe alta directie decat aceasta, ochiul nu ar avea capacitatea fizica sa le perceapa.

Visan Marius-Cosmin: PrunariuDomnule Prunariu este adevarat ca Americanii nu au calcat niciodata pe luna? Avand o experienta spatiala destul de consistenta in spate, planeta noastra se afla in pericol in urmatorii ani? Cum va simtiti acum, dupa 30 ani stiind ca sunteti in continuare singurul Roman ce a calatorit in spatiu?

Dumitru Prunariu: 1. Nu e adevarat ca nu au calcat pe Luna. In acea perioada rusii ar fi fost primii care ar fi contestat zborul americanilor pe Luna daca acesta nu ar fi avut loc. 2. Planeta se afla intr-un permanent pericol. Problerma este ca pericolele naturale, cataclismele, ciocnirile cu alte corpuri ceresti semnificative, efectele catastrofale ale unei activitati solare majore se produc la intervale atat de mari de timp incat nu raman in memoria unei generatii, iar noi vorbim despre astfel de fenomene din istoria planetei ca despre niste legende. Oricand este posibil insa ca ele sa se repete.

Piccard: In contextul actual creat de afirmatiile lui Hawking, despre lumea de apoi si religie in general, prin faptul ca acum 30 de ani v-ati “ridicat la ceruri”, si chiar ati trecut dincolo de ele, ne puteti spune daca v-ati simtit mai aproape sau mai departe de Dumnezeu?

Dumitru Prunariu: Nu distantele fizice fata de „cer” te fac sa te simti mai aproape sau mai departe de Dumnezeu. Pe Dumnezeu il ai in tine si doar intensitatea trairilor si nevoie de a-L avea aproape in anumite situatii te fac sa-L constientizezi.

Nicolae Dima: cum se vedea soarele la apusul si rasaritul lui in afara atmosferei terestre? avea aceiasi culoare rosu portocaliu cum il vedem noi la orizont? se spune ca atmosfera, la rasaritul si apusul soarelui, este un filtru care lasa sa se probage numai frecventele culorilor rosu portocaliu din spectru de culori.

Dumitru Prunariu: Corect. Intrebarea include raspunsul. Singura deosebire consta in faptul ca procesul reprezentat de rasarit sau apus se petrece de 16 ori mai repede la nivelul orbitelor circumterestre joase, iar cerul pe care se profileaza Soarele dupa ce trece de atmosfera este negru.

Seinfeld: D-le Prunariu, Sunt convins ca astronautii au mult umor. Care era cea mai buna poanta ori cel mai bun banc sau vorba de duh care va amuza in acele vremuri, evident legat de calatoria in spatiu? Sau care a fost un moment care va amuzat teribil in timpul pregatirilor pentru calatorie ori chiar in timpul zborului in spatiu?

Dumitru Prunariu: Singurele lucruri care nu ne amuzau erau prostia si ignoranta, in afara de situatiile de viata dificile. In rest incercam sa ne traim din plin viata cu distractiile si amuzamentele pe care ni le oferea sau pe care ni le ofeream.

Chandler: Care sunt cateva din superstitiile si/sau traditiile pe care astronautii le aveau inainte de misiune sau chiar si in timpul misiuni. Dumneavoastra aveati asa ceva?

Dumitru Prunariu: Nu am superstitii dar din obisnuinta evit sa intersectez cu masina drumul unei pisici negre, ma gandesc de doua ori inainte sa intreprind ceva major intr-o zi de 13, etc :))

barabas: Domnule Prunariu cind credeti ca va pleca primul echipaj uman spre Marte?

Dumitru Prunariu: Intrebarea este dificila. In aprecierea mea nu mai devreme de 25 de ani.

Guardiola: Din toata pregatirea si antrenamentul pentru zborul dumneavoastra, ce ati invatat care v-a folosit atat in timpul orbitarii, dar de asemenea mai departe in viata?

Dumitru Prunariu: siguranta de sine, nevoia de incredere in parteneri, analizarea tuturor laturilor unor situatii dificile si luarea deciziei optime, ordinea si precizia.

Bogdan: D-le Prunariu, ce părere aveţi despre proiectele ARCA? Aţi testa un avion produs de ei?

Dumitru Prunariu: Sunt proiecte strict private cu o insemnata componenta de publicitate, foarte necesara insa sponsorilor. Deocamdata rezultatele practice sunt departe de asteptarile rezultate din activitatile de promovare.

alexis: As vrea sa-l intreb pe dl. Prunariu ce mai face celalalt pilot roman selectat ” in finala ” pentru a fi primul cosmonaut roman . De fapt – daca-mi amintesc bine – celalalt pilot era in ” pole position ” – echipa din care facea parte dl . Prunariu era echipa de rezerva . Multumesc

Dumitru Prunariu: Nu stiu ce amintiri aveti si din ce perioade, pentru ca informatii concrete despre rezultatele noastre in pregatire nu au fost puse in circulatie in perioada zborului, iar lipsa de informatii duce intotdeauna la scenarite. Ce va pot spune este faptul ca din toata grupa Intercosmos eu am avut calificativele maxime la toate examenele finale. Dediu (inginer nu pilot, ca si mine de altfel), dar mai ales familia lui, nu s-au impacat niciodata cu ideea ca el a ramas pe locul doi. Acum are 69 de ani, pensionat de 14 ani de la compania Romavia, din pacate are serioase probleme de sanatate.