Buletin Cosmic nr. 124

06 October 2021

⋮⋮⋮ DRAFT * DRAFT * DRAFT ⋮⋮⋮

În 12 octombrie, căpitanul Kirk va ajunge în spațiu! Următorul zbor al capsulei New Shepard, programat pentru 12 octombrie, îl va avea la bord și pe William Shatner1, în vârstă de 90 de ani, actorul care l-a interpretat pe căpitanul Kirk din serialul original Star Trek. Astfel, William Shatner va doborî recordul pentru cea mai în vârstă persoană care a părăsit planeta, chiar dacă și doar pentru câteva minute, record stabilit în 20 iulie de Wally Funk, în timpul precedentului zbor cu echipaj al capsulei New Shepard. Alături de Shatner, la bordul New Shepard se vor afla și Chris Boshuizen (fondatorul companiei Planet Labs), Glen de Vries (cofondator Medidata)2 și Audrey Powers (vicepreședinte Blue Origin).


Marți, 5 octombrie, actrița Iulia Peresild, împreună cu regizorul rus Klim Shipenko și cosmonautul veteran Anton Shkaplerov au ajuns la bordul Stației Spațiale Internaționale3. Peresild și Shipenko vor filma secvențe dintr-o producție cinematografică la bordul ISS și se vor întoarce pe Pământ în 17 octombrie, cu ajutorul capsulei Soyuz MS-19, pilotată de Oleg Novitski. Lansarea a avut loc de la cosmodromul Baikonur și andocarea cu modulul Rassvet al ISS s-a realizat la aproximativ 3 ore după lansare. Sistemul de automat de andocare KURS nu a funcționat corespunzător în ultimele minute ale manevrei de andocare, așa că Shkaplerov a preluat manual controlul capsulei, conducând-o spre portul de andocare.


Emiratele Arabe Unite au anunțat o ambițioasă misiune spațială: o sondă, care urmează să fie lansată în 2028, va orbita planeta Venus, după care va porni spre centura de asteroizi de dincolo de Marte, va survola 7 asteroizi și va ateriza pe unul dintre ei, până în 20334. Anul acesta, în februarie, prima sondă interplanetară din Emiratele Arabe Unite, Hope, a ajuns cu bine pe orbita planetei Marte, de unde continuă să transmită date. Hope a fost construită de Statele Unite și lansarea s-a realizat cu ajutorul unei rachete japoneze H-IIA.


Lucrurile merg atât de rău pentru Boeing și capsula Starliner NASA a anunțat5 că echipajul care urma să zboare în misiunea Starliner-1 să fie mutat pe capsula Dragon și misiunea să devină Crew-5. Starliner-1 urma să fie prima misiune operațională cu echipaj a capsulei Starliner, după efectuarea celui de-al doilea zbor test, OFT-2, în prezent programat pentru anul viitor. Misiunea SpaceX Crew-5 este programată pentru august 2022, iar la această misiune urmează să participe Nicole Mann, Josh Cassada (mutați de la Boeing/Starliner-1), probabil împreună cu un astronaut JAXA sau ESA.