Logo

parsec.ro

Buletin Cosmic nr. 122

Misiunea Inspiration4, primul zbor orbital la care iau parte exclusiv astronauți amatori, a început cu lansarea celor 4 la bordul capsulei Dragon, în 16 septembrie, ora 03:02 EEST, de pe rampa LC39A de la centrul spațial Kennedy din Florida. Treapta primară Falcon 9 folosită în această misiune a mai fost folosită de două ori, lansând cu fiecare ocazie câte un satelit GPS pentru USAF/USSF. Capsula folosită este Dragon C207 “Resilience”, folosită și în misiunea Crew-1, însă sistemul de andocare, de care nu are nevoie, a fost înlocuit cu o fereastră panoramică. Echipajul a ajuns până la o altitudine de 575 km, mai înaltă decât altitudinea Stației Spațiale Internaționale; din 2009, de la ultima vizită la telescopul spațiale Hubble, nici un echipaj nu a mai ajuns pe o orbită atât de înaltă. Echipajul este format din Jared Isaacman (miliardarul care a cumpărat cele 4 locuri în capsula Dragon), Hayley Arceneaux, Christopher Sembroski și Sian Proctor. Nu se știe cât l-a acostat pe Jared Isaacman această distracție, dar se vehiculează sume undeva în jurul a 200 milioane de dolari (50 de milioane pentru fiecare membru al echipajului); averea sa este estimată la 2.4 miliarde de dolari. Misiunea are și o componentă caritabilă: Jared Isaacman speră să atragă astfel fonduri pentru spitalul pediatric St. Jude din Memphis, Tennessee (acolo unde a fost în trecut tratată și unde este în prezent angajată Hayley Arceneaux. Misiunea s-a închieat cu bine în noaptea de sâmbătă spre duminică, cei patru membri ai echipajului revenind în siguranță înapoi pe Pământ.


Vineri, 17 septembrie, taikonauții Nie Haisheng, Liu Boming, Tang Hongbo s-au îmbarcat la bordul capsulei Shenzhou-12 și s-au desprins de stația spațială chineză Tiangong, revenind cu bine pe Pământ upă 93 de zile petrecute pe orbită1. O zi mai târziu, nava cargo Tianzhou-2 s-a desprins de modulul central Tianhe al stației spațiale chineze Tiangong și a andocat, 4 ore mai târziu, la portul frontal al Tianhe, de unde ieri a plecat capsula Shenzhou-12/ După andocare, urmează teste pentru transferul de combustibil prin portul frontal, între cele două module.

Lansarea Changzheng-7 cu Tianzhou-3 a avut loc luni, 20 septembrie, ora 10:10 EEST, de la centrul spațial Wenchang. Aproape 7 ore mai târziu, la ora 16:08 EEST, Tianzhou-3 a andocat la Tiangong2. La bord se află 5.6 tone de provizii pentru următorul echipaj Shenzhou, programat să ajungă în spațiu în 16 octombrie, dar și un nou costum pentru activități extravehiculare. Tianzhou-3 a andocat la portul de la care s-a desprins sâmbătă Tianzhou-2 (portul dorsal al Tianhe). Cele două nave cargo vor rămâne atașate de Tianhe și după lansarea capsulei Shenzhou-13, care urmează să andocheze la portul nadir al modulului central al stației spațiale. Tianhe are patru porturi unde pot andoca vehicule vizitatoare (Shenzhou cu echipaj și Tianzhou cu cargo): frontal, dorsal, nadir și babord.


NASA a anunțat luni, într-o conferință de presă3, destinația următorului său rover selenar: VIPER, căci acesta este numele său, va aseleniza în apropierea craterului Nobile, nu departe de Polul Sud lunar, pentru a explora regiunea și pentru a căuta apă. VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover (VIPER) va ajunge pe Lună în noiembrie 2023, cu ajutorul unei rachete Falcon Heavy și a landerului Griffin, dezvoltat de compania Astrobotic, în urma unui program comercial susținut de NASA pentru atragerea partenerilor privați în explorarea Lunii. VIPER urmează să parcurgă câțiva kilometri prin praful selenar, pregătind viitoarea misiune Artemis III, care, probabil, va aduce un echipa undeva în apropierea Polului Sud lunar, cândva după 2024. La câteva luni după VIPER, tot undeva în vecinătatea Polului Sud lunar, va ajunge și sonda chineză Chang’e-6, care urmează să preleveze noi eșantioane de sol lunar, pe care să le aducă înapoi pe Pământ, la fel cum a făcut sonda Chang’e-5 de pe fața nevăzută a Lunii, în 2020.

Imaginea 1: Roverul selenar VIPER al NASA, care pregătește revenirea echipajelor de astronauți pe Lună (CGI, sursă:/NASA/)

Imaginea 1: Roverul selenar VIPER al NASA, care pregătește revenirea echipajelor de astronauți pe Lună (CGI, sursă:/NASA/)


Cosmonauții Oleg Novitski și Piotr Dubrov au efectuat deja 2 din cele 11 activități extravehiculare planificate pentru a conecta noul modul rusesc Nauka la Stația Spațială Internațională și în această săptămână urma să fie pus în funcțiune noul braț robotic al ISS, ERM (European Robotic Arm). Acesta este similar cu Canadarm2, brațul robotic amplasat în sectorul american al stației spațiale, și urmează să fie folosit pentru mutarea diverselor experimente sau ansambluri din afara stației, pentru a face observații amănunțite asupra exteriorului ISS sau pentru a transfera astronauții în timpul activităților extravehiculare. Spre deosebire de Canadarm2, brațul european va deservi sectorul rusesc al stației, însă din păcate, primele tentative de a-l activa au fost nereușite, din cauza unor probleme tehnice. Atât astronauții de la bord, cât și inginerii olandezi de la Airbus Defence and Space Netherlands, compania care a construit brațul, vor încerca să-l activeze în zilele următoare.