Buletin Cosmic nr. 114

Vineri, 30 aprilie, la ora 11:27, de la centrul spațial Jiuquan, China a lansat un satelit militar, Yaogan-341, folosind o rachetă Changzheng-4C. Observațiile efectuate de satelit vor fi utile și pentru sectorul civil, în special pentru dezvoltarea proiectului Belt and Road. A fost prima lansare de la Jiuquan a unei rachete Changzheng-4C cu un con protector upgradat (diametru de 4 metri), astfel de lansări având de obicei loc până acum de la centrul spațial Taiyuan. Satelitul a ajuns pe o orbită terestră joasă, cu înclinație de 63 de grade (specifică sateliților Yaogan).


După ce NASA a suspendat contractul cu SpaceX privind realizarea unui lander lunar derivat din Starship, SpaceX a reușit să efectueze un zbor al Starship SN15, prototip care s-a întors cu bine, pentru prima dată, înapoi la sol. Zborul a avut loc în 6 mai 2021 și Elon Musk a declarat că s-ar putea ca acest vehicul să mai efectueze încă un astfel de test, în perioada următoare.

Imaginea 1: Starship SN15 intactă, după aterizare. Sursă: Trevor Mahlmann.

Imaginea 1: Starship SN15 intactă, după aterizare. Sursă: Trevor Mahlmann.


După un survol al planetei Venus în 20 februarie, pentru o ajustare a orbitei, sonda Parker s-a apropiat în 29 aprilie până la 10.4 milioane de kilometri de Soare, cu o viteză de 532000 km/h2. A fost al 8-lea periheliu pentru Parker din cele 24 programate pentru studierea astrului din centrul sistemului nostru solar. Sonda a stabilit noi recorduri pentru viteză și pentru distanță minimă față de Soare.


Shannon Walker, Victor Glover, Mike Hopkins și Soichi Noguchi au revenit sâmbătă cu bine pe Pământ, după 167 de zile petrecute în spațiu3. Decuplarea capsulei Dragon “Resilience” de Stația Spațială Internațională a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă și amerizarea 6 ore mai târziu, în Golful Mexic. A fost prima amerizare a unei capsule pe timp de noapte, după misiunea Apollo 8 din 1967. În acest moment, la bordul Stației Spațiale Internaționale se află 7 astronauți, alte două echipaje fiind programate pentru lansare abia în luna octombrie.


SpaceX a lansat cu succes o nouă misiune Starlink: treapta primară 1049 a urcat pe orbită alți 60 de sateliți, fiind pentru a noua oară recueprată cu succes. Este cea mai veche treaptă primară Falcon 9 folosită și a doua treaptă care are 9 zboruri. Lansarea a avut loc de pe rampa LC-39A de la Kennedy Space Center, în 4 mai 2021, la ora 22:01.


Trei sateliți secreți Yaogan-30 au fost lansați joi, 6 mai 2021, la ora 21:11, de la centrul spațial Xichang. Pentru această lansare a fost folosită o rachetă Changzheng-2C, cea mai veche rachetă chineză aflată în uz. A fost a 13-a lansarea din China, din cele peste 40 planificate pentru acest an4.


Starliner este pregătită pentru zbor. Capsula Boeing a efectuat toate testele suplimentare solicitate de NASA în urma misiunii ratate din decembrie 2019 și o nouă lansare este programată pentru 30 iulie, ora 21:53 EEST (ora României)5. Pentru această misiune (Boe-OFT2) Boeing va folosi o a treia capsulă Starliner, alta decât capsula “Calypso” folosită în 2019 (prima capsulă a fost folosită într-un test în 2019, ce a constat într-o simulare a anulării unei lansări). United Launch Alliance pregătește o rachetă Atlas V pentru această lansare, într-o configurație mai puțin obișnuită: N22, adică fără con protector deasupra primei trepte, două motoare pentru treapta superioară Centaur și 2 boostere cu combustibil solid atașate primei trepte.


În 20 iulie, vehiculul New Shepard va lansa 6 astronauți în spațiu, într-un zbor suborbital. Dintre aceștia, cinci sunt angajați ai Blue Origin și unul va fi câștigător al unei licitații publice, organizate pe site-ul Blue Origin, cu scop caritabil (ofertele de peste $50000 trebuie însoțite de un avans de $10000 —și să nu vă imaginați că aveți șanse de câștig cu oferte mai mici). Sunt câteva criterii pe care trebuie să le îndepliniți, pe lângă bani: să aveți cel puțin 18 ani, să puteți urca 7 etaje în 90 de secunde, înălțime 152-193 cm și greutate 50-100 kilograme.