Logo

parsec.ro

Buletin Cosmic nr. 108

La 29 de ani, Hayley Arceneaux va deveni cel mai tânăr astronaut american care va ajunge pe orbită! Aceasta se va alătura echipajului Inspiration-4, misiune organizată și condusă de miliardarul Jared Isaacman. Prima misiune comercială orbitală va fi lansată cândva înainte de finalul anului 2021, la bordul unei capsule Dragon, cu o rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX. De fapt, pentru Inspiration-4 urmează să fie folosită chiar capsula care se află acum andocată la Stația Spațială Internațională (Resilience) și care va reveni pe Pământ în această primăvară (Inspiration-4 nu implică andocarea capsulei Dragon cu ISS, doar un zbor orbital al echipajului). Hayley Arceneaux este o fostă pacientă și în prezent medic în cadrul St. Jude Children’s Research Hospital (Tennessee), instituția pentru care Isaacman dorește să adune fonduri caritabile în cadrul misiunii Inspiration-4. Ocupanții celorlalte două locuri încă disponibile în capsula Dragon urmează să fie anunțați în viitorul apropiat.


RocketLab se extinde! După 18 lansări orbitale ale rachetei de calibru ușor Electron în ultimii 3 ani (din care două ratate), Peter Beck anunța listarea companiei la bursa NASDAQ (începând cu al doilea trimestru al anului, cu evaluare inițială de 4.1 miliarde de dolari —simbol $RKLB), dar și dezvoltarea unui lansator nou, de calibru mediu, reutilizabil, denumit Neutron, dedicat megaconstelațiilor, sondelor interplanetare, dar și zborurilor cu echipaj. Neutron urmează să debuteze în 2024 și va putea plasa 8 tone pe orbită terestră joasă (similar cu racheta Antares). Neutron urmează să folosească pentru lansare centrul spațial Wallops din Virginia (de unde în acest an va zbura și racheta Electron).


Luni, Kate Rubins și Victor Glover s-au aflat în afara stației spațiale internaționale, pentru o activitate extravehicualară dedicată pregătirii instalarării următoarelor 6 panouri solare de nouă generație, produse de Boeing, care urmează să ajungă la bordul ISS începând cu sfârșitul acestui an, cu ajutorul capsulelor Dragon. După instalare, noile panouri solare urmează să ofere cu 20-30% mai multă energie stației spațiale (cele vechi rămân la locul lor). Victor Glover și-a tăiat partea exterioară a degetului arătător al mănușii costumului de astronaut, dar acest incident nu a reprezentat un pericol pentru echipaj. Vineri v-a avea loc continuarea acestei activități extravehiculare.


Racheta indiană PSLV-DL a lansat azi-dimineață la ora 06:54, de la centrul spațial Satish Dhawan, satelitul brazilian de observații Amazônia-1, pe orbită heliosincronă (750 km altitudine), pentru agenția spațială braziliană. Misiunea PSLV-C51 a mai lansat și alți 12 sateliți SpaceBEE, de mici dimensiuni, pentru compania americană Swarm Technologies. A fost prima lansare orbitală pentru India din acest an și a 54-a lansare pentru racheta PSLV.


La doar câteva ore după lansarea din India, o rachetă Soyuz-2.1b (cu o treaptă superioară Fregat), a lansat de la cosmodromul din Baikonur, un satelit Arktika-M, dedicat prognozelor meteo de la latitudini ridicate. Lansarea a avut loc la ora 08:55 și satelitul de 2.1 tone a ajuns cu bine pe orbită Molniya.