Logo

parsec.ro

Buletin Cosmic nr. 84

Lansări orbitale

Miercuri, 15 iulie, a avut loc lansarea unei rachete Minotaur-IV de pe rampa 0B de la centrul Wallops din Virginia1. Racheta a urcat pe orbită 4 sateliți ai agenției americane NRO (USA-305, USA-306, USA-307 și USA-308), misiunea fiind denumită NROL-129. Racheta Minotaur este operată de compania Northrop Grumann și primele trei trepte ale rachetei Minotaur-IV au fost asamblate între 1988 și 1990, inclusiv combustibilul solid din interior și păstrate într-un depozit până de curând. Pentru că rachetele balistice intercontinentale LGM-118 Peacekeeper nu a fost niciodată lansate (din fericire), cele trei trepte au fost reciclate de Northrop Grumann și folosite pentru racheta lansată miercuri. A fost a 7-a lansare Minotaur-IV din 2020 și până în prezent racheta nu a suferit nici un eșec.

Imaginea 1: Lansarea rachetei Minotaur-IV de la baza NASA Wallops (sursa foto: NRO)

Imaginea 1: Lansarea rachetei Minotaur-IV de la baza NASA Wallops (sursa foto: NRO)

Alte evenimente

Un raport recent2 estimează costul capsulei Orion la peste 17 miliarde de dolari. Pentru perspectivă, dezvoltarea capsulei Dragon 2 a costat cam 2.5 miliarde, dezvoltarea, lansarea și operarea roverelor Spirit și Opportunity pe întreaga durată în care au fost active a costat puțin peste 1 miliard de dolari, roverul Curiosity a costat până acum aproximativ 2.5 miliarde de dolari.


NASA a anunțat noua dată la care plănuiește să lanseze telescopul spațial James Webb: 31 octombrie 2021, o întârziere cu 7 luni față de termenul anunțat anterior3. Trei din aceste șapte luni au fost puse pe seama pandemiei actuale de coronavirus, dar NASA a precizat că nu va mai solicita fonduri suplimentare pentru a acoperi aceste întârzieri. Deja costurile JWST se ridică la peste 10 miliarde de dolari, aceste urmând să devină cel mai scump satelit lansat vreodată, sarcină ce îi revine rachetei europene Ariane 5.


În 16 iulie a avut loc o nouă activitate extravehiculară la bordul Stației Spațiale Internaționale, pentru înlocuirea unor noi seturi de acumulatori vechi4. Chris Cassidy și Bob Behnken au petrecut 6 ore în afara stației spațiale și au instalat și o nouă cameră video cu rezoluție de înaltă definiție. A fost a 230-a activitate extravehiculară realizată pentru întreținerea stației spațiale și a 3-a din actuala Expediție 63.