Logo

parsec.ro

Buletin Cosmic nr. 82

Lansări orbitale

Marți, 30 iunie, o rachetă Falcon 9 a lansat un nou satelit GPS-III (a treia generație), de pe rampa SLC-40 de la centrul spațial Cape Canaveral1, lansare pentru care SpaceX a folosit o treaptă primară nouă (B1060). De această dată, spre deosebite de ultima lansare a unui satelit GPS, SpaceX a recuperat treapta primară pe o barjă (Just Read the Instructions), asta pentru că Forțele Aeriene au relaxat măsurile de siguranță, care în trecut cereau ca întreaga putere dezvoltată de Falcon 9 să fie folosită pentru lansare. GPS III SV03 (Columbus, NAVSTAR-79) este al doilea satelit GPS lansat de SpaceX și Falcon 9, după GPS-III SV01 (Vespucci) lansat în 2018. Satelitul a ajuns pe orbita corectă după 1 oră și 29 de minute de la lansare.


Vineri, 3 iulie, de la centrul spațial Taiyuan, o rachetă Changzheng-4B/Y43 a lansat un nou satelit de observație Gaofen spre o orbită heliosincronă2. Pentru acest satelit s-a folosit o platformă nouă, denumită Agility, care poate capta imagini cu o rezoluție mai mică de 1 metru. Gaofen a fost însoțit și de un satelit de mici dimensiuni, Xibaipo, care urmează să fie folosit pentru teste privind transmisii de date și voce.

Imaginea 1: Racheta Changzheng-4B, urcând pe orbită satelitul Gaofen, de la centrul spațial Taiyuan (Sursa foto: Xinhua)

Imaginea 1: Racheta Changzheng-4B, urcând pe orbită satelitul Gaofen, de la centrul spațial Taiyuan (Sursa foto: Xinhua)


A 13-a lansare Electron s-a dovedit a fi una cu ghinion pentru compania RocketLab: a doua treaptă nu a funcționat corespunzător și sateliții de la bord au fost pierduți în Oceanul Pacific3. Lansarea a avut loc sâmbătă, 4 iulie și a fost lansarea Electron la cel mai scurt interval de timp după precedenta lansare. Din cei 7 sateliți de la bord, 6 erau destinați observațiilor asupra suprefeței Pământului (sateliți SuperDove ai companiei Planet Labs), motiv pentru care misiunea a fost botezată Pics Or It Didn’t Happen.


La doar trei zile distanță de la ultima lansare, China a reușit să urce pe orbită în 5 iulie satelitul Shiyan-6 folosind o rachetă Changzheng-2D de la centrul spațial Jiuquan4. Nu au fost oferite prea multe detalii despre satelit, dar se crede că acesta este înrudit cu familia de sateliți Yaogan, folosiți în scopuri militare.