Logo

parsec.ro

Obiectivele Artemis-3 ar putea fi schimbate

Au apărut zvonuri care spun că obiectivele misiunii Artemis-3 vor fi schimbate, pentru a se alinia mai bine cu realitatea din teren. Și știți ceva? Pentru prima data, simt că, în noua formă, misiunea Artemis-3 are sens și că poate fi dusă la bun sfârșit în 2026, fără să mai fie amânată și fără să pară nerealistă.

Vestea proastă este că în nici una din noile abordări Artemis-3 nu va include și o aselenizare.

Una din variante este o reeditare a misiunii Apollo 9: capsula Orion și o navă Starship vor andoca pe orbita Pământului, echipajul va intra temporar în Starship și ulterior va reveni pe Pământ la bordul capsulei Orion. O a doua variantă este trimiterea capsulei Orion spre stația spațială Gateway, cu care va andoca, iar după ce va petrece câteva zile la bordul Gateway, echipajul va reveni pe Pământ, la bordul capsulei Orion.

Unul din beneficiile acestor abordări ar fi și economisirea unei trepte superioare ICPS: capsula Orion ar putea fi lansată, chiar și spre Gateway, direct de treapta primară a rachetei SLS, fără să fie nevoie de treapta secundară ICPS, care ar urma să fie folosită pentru aselenizare, cândva după Artemis-3. Acest detaliu ar mai rezolva o problemă, pentru că misiunea post-Artemis-3 va putea folosi ICPS, în condițiile în care EUS (noua treaptă secundară SLS) nu va fi gata înainte de 2028, iar deocamdată nu este clar dacă United Launch Alliance mai are posibilitatea să producă noi trepte secundare ICPS (sau la ce cost ar putea să facă asta, având în vedere că linia de producție Delta a fost închisă).


#Luna