Despre site

Site-ul parsec.ro este un site cu materiale despre explorarea spațiului, fără profit, fără mesaje publicitare, proiect personal care a început în 2009, după o vizită la Centrul Spațial Johnson al NASA, din Houston.

De ce parsec.ro? Din dorința de a prezenta știrile și evenimentele din domeniul explorării spațiului cosmic într-un mod cât mai corect, apropiat de realitate și fără note senzaționaliste. Nu veți găsi niciodată ştiri despre cum miroase spațiul cosmic, despre feţele misterioase de pe Marte sau despre baze americane secrete de pe fața nevăzută a Lunii. Site-ul este îngrijit de o singură persoană, în timpul liber, și mă bucur că am reușit de mai bine de 10 ani să mențin viu acest proiect și să adun în jurul lui o comunitate din ce în ce mai numeroasă.

În timp, am evoluat de la un blog cu noutăți din domeniul explorării spațiului (activ între 2009 și 2018) la un site care în prezent conține câteva materiale în care sunt concentrate informațiile cu privire la activitățile spațiale curente, articole care vor fi aduse la zi pe măsură ce informațiile prezentate vor necesita acest lucru. Pentru un flux mai dens de știri, mă puteți urmări pe Facebook.

Colaborări și prezențe media

Sunt Claudiu Tănăselia, fizician și cercetător științific, iar despre spațiu și rachete mă puteți auzi vorbind și la Radio România Actualități (săptămânal, în cadrul emisiunii Printre stele (din 2013) —realizator Alexandru Mironov, în fiecare luni, după ora 21:30) sau la Radio România Cultural (în cadrul emisiunii Știința în cuvinte potrivite (între 2018-2019) și Știința 360 (din 2019) —realizator Corina Negrea, într-o rubrică realizată de Mihaela Ghiță, vineri, după ora 13:20). Din 2019 sunt consultant științific al emisiunii Teleenciclopedia de la TVR. Mă puteți citi lunar în revista Știință&Tehnică (din 2011) și ocazional în revistele Research and Education sau Sinteza.

Ocazional am mai apărut și la Digi24 și Digiworld în cadrul emisiunii Jurnalul de Științe (corespondență de la Centrul Spațial Kennedy din Florida), la Digipedia —realizator Teodora Safta, la Columna TV, în cadrul emisiunii Noi și Cerul —realizator Valentin Grigore sau la TVR1 în emisiunea Garantat 100% —realizator Cătălin Ștefănescu.

Donații

parsec.ro este un proiect în care investesc de peste 10 ani timp, energie și resurse financiare, așa că orice donație din partea cititorilor este oricând binevenită și nu va face altceva decât să mă motiveze să scriu mai departe, mai mult și mai bine.

Dacă doriți și vă place ce găsiți pe parsec.ro, puteți susține acest proiect prin platforma Patreon.

Mulțumesc Brandbura Productions pentru ofertă, răbdare și munca depusă pro-bono pentru noul logo!

Detalii tehnice

Conținutul site-ul de față este generat din Emacs, folosind pachetul ox-hugo pentru transformarea textului din fișierul sursă din org-mode în Markdown. Hugo preia aceste fișiere Markdown și generează fișerele statice HTML, îmbrăcate frumos într-o variantă ușor modificată a temei alageek, fișiere HTML fiind apoi împinse în GitHub, după fiecare modificare. Netlify preia modificările din GitHub, generează o nouă versiune a paginilor modificate de fiecare dată când e cazul și afișează conținutul pe care îl aveți în fața voastră.

Contact

Apreciez orice feedback, comentariu, sugestie, critică constructivă. Mă găsiți oricând la adresa de mail contact@parsec.ro sau îmi puteți trimite un mesaj pe pagina de Facebook.