Despre site

Site-ul parsec.ro este un site cu materiale despre explorarea spațiului, proiect personal care a început în 2009, după o vizită la Centrul Spațial Johnson al NASA, din Houston. Eu sunt Claudiu Tănăselia, fizician, cercetător științific la INCDO INOE2000 ICIA Cluj-Napoca.

În timp, am evoluat de la un blog cu noutăți din domeniul explorării spațiului (activ între 2009 și 2018) la un site care în prezent conține câteva materiale în care sunt concentrate informațiile cu privire la activitățile spațiale curente, articole care vor fi aduse la zi pe măsură ce informațiile prezentate vor necesita acest lucru.

Pentru un flux mai dens de știri, mă puteți urmări pe Facebook, vă puteți abona la newsletter sau puteți asculta podcastul Buletin Cosmic.

Detalii tehnice

Din păcate, site-ul nu este optimizat pentru dispozitive mobile, asta pentru că am preferat să pun funcționalitatea înaintea formei. Conținutul site-ul de față este generat din Emacs, folosind pachetul ox-hugo pentru transformarea textului din fișierul sursă din org-mode în Markdown. Hugo preia aceste fișiere Markdown și generează fișerele statice HTML, îmbrăcate frumos într-o variantă ușor modificată a temei alageek, fișiere HTML fiind apoi împinse în GitHub, după fiecare modificare. Netlify preia modificările din GitHub, generează o nouă versiune a paginilor modificate de fiecare dată când e cazul și afișează conținutul pe care îl aveți în fața voastră. Tabelele cu lansările orbitale sunt generate de Emacs, folosind Python, dintr-un fișier text derivat din GCAT: General Catalog of Artificial Space Objects, date folosite cu aprobarea lui Jonathan McDowell, alterate pentru a le face mai concise și potrivite site-ului de față.

Contact

Apreciez orice feedback, comentariu, sugestie, critică constructivă. Mă găsiți oricând la adresa de mail contact@parsec.ro sau îmi puteți trimite un mesaj pe pagina de Facebook.