întrebări

Ce reprezintă un parsec?

Parsecul reprezintă o unitate de măsură a lungimii, folosită în astronomie. 1 parsec (pc) = 30.857×1012 km = 206.26×103 UA = 3.26156 ani-lumină. Cum s-a ajuns la această valoare? Dicționarul Enciclipedic 1993-2009 definiște astfel parsecul: distanța egală cu depărtarea până la punctul din care raza medie a orbitei Pământului se vede sub unghi de o secundă. Imaginați-vă un triunghi dreptunghic în care cateta mai scurtă este distanța Pământ-Soare (distanță definită ca 1 unitate astronomică, 1 UA) iar unghiul dintre ipotenuză și cateta mai lungă este de 1 grad. Lungimea catetei mai lungi reprezintă exact 1 parsec.

Este adevărat că aselenizarea nu a avut loc niciodată și că imaginile transmise în 1969 au fost de fapt filmate într-un studio, totul nefiind altceva decât o mare conspirație?

Nu, nu este adevărat. Guvernele mint în general, dar aselenizarea a avut loc. Nici un secret nu poate fi păstrat de zeci de mii de oameni care au lucrat la programul Apollo. Gândiți-vă că eram în plin război rece și URSS abia ar fi așteptat o astfel de gafă din partea SUA. Astronauții au lăsat experimente pe suprafața Lunii, care funcționează și astăzi. Locurile unde au aselenizat pot fi astăzi studiate de sonde plasate pe orbita Lunii. Au avut loc nu mai puțin de 6 aselenizări între iulie 1969 și decembrie 1972, de ce ar fi trucat cineva 6 aselenizări?

Care este diferența dintre un meteorit, asteroid și cometă?

Asteroizii sunt corpuri care au orbitele de obicei plasate între Marte și Jupiter, formând centura de asteroizi a sistemului nostru solar. Sunt milioane de astfel de obiecte, cu dimensiuni de până la 1000 kilometri. Unii din acești asteroizi ajung să intersecteze și orbita Pământului, indicând posibilitatea unui impact cu planeta noastră. Când un astfel de asteroid ajunge în atmosferă, datorită frecării, devine incendescent și astfel vizibil de la depărtare, moment în care spunem că avem de-a face cu un meteor sau bolid, dacă dimensiunile sale sunt sensibil mai mari. Este posibil ca meteorii să ardă complet în atmosferă sau, dacă au mase suficient de mari, fragmente din aceștia să ajună pe suprafața pământului. Un astfel de fragment care a fost recuperat de la suprafața Pământului poartă numele de meteorit. Spre deosebire de asteroizi, care sunt pietroși sau metalici de cele mai multe roi, cometele au un nucleu format în principal din substanțe volatile (apă) și ele provin din străfundurile sistemului solar (norul lui Oort). Apropiindu-se de Soare, suprafața cometei se încălzește și se desprind fragmente care formează coama cometei, uneori vizibilă și cu ochiul liber. Cometele pot da un ocol Soarelui sau pot sfărși prin a fi devorate de acesta. Dacă supraviețuiesc ocolului, este posibil să se întoarcă la intervale regulate, însă orbita lor este mult alungită, comparativ cu orbitele altor corpuri din sistemul solar.

Care este diferența dintre un cosmonaut și astronaut?

Diferența era ușor de făcut înainte de prăbușirea URSS-ului: cosmonauții erau cei care decolau spre spațiu la bordul capsulelor sovietice, iar astronauții erau americani, de cealaltă parte a Atlanticului. În timp, diferențele dintre cele două denumiri s-au estompat: naveta spațială a început să transporte astronauți din diverse state, iar astăzi capsulele rusești transportă americani pe orbită. Termenul de astronaut s-a încetățenit în prezent, de obicei cosmonaut este folosit doar pentru misiunile de dinainte de 1990, în care diferențele erau clare.

Cum ajung astronauții în spațiu?

În prezent, într-un singur fel: folosind racheta Soyuz și capsula cu același nume. Din 1981 și până în 2011, SUA foloseau naveta spațială pentru accesul la orbită, însă o dat cu retragerea acesteia din uz, au rămas doar capsulele rusești. China a devenit din 2003 a treia națiune care poate transporta prin forțe proprii un echipaj uman pe orbită, dar o face independent de colaborarea SUA-Rusia și a avut până în prezent (2013) doar patru lansări.

Câți astronauți sunt, în prezent, în spațiu?

Echipajul standard pe Stația Spațială Internațională este de 6 astronauți. În timpul schimbării acestora, se întâmplă să fie doar 3 (aceasta este capacitatea maximă a unei capsule Soyuz). Așadar, un răspuns cât de cât corect ar fi 6 sau 3. ISS este în permanent ocupată de un echipaj uman din 2000. Când naveta spațială era funcțională, aceasta putea transporta un echipaj de 7 persoane și putea rămâne pe orbită în jur de 10 zile. Uneori, un echipaj chinez se află pe cealaltă stație spațială Tiangong-1, dar pentru perioade scurte de timp și nu mai mult de 3 deodată.

Cum pot cumpăra pământ pe Lună?

Nu se poate. Dacă aveți un certificat care atestă că aveți o parcelă de pământ pe Lună atunci cu siguranță ați fost victima unei înșelătorii sau a unei glume. Luna nu aparține nici unui stat și nici unei companii, astfel că nu poate fi vorba despre un comerț de această natură. Puteți, în schimb, achiziționa bucăți din Lună care au ajuns pe Pământ sub formă de meteoriți.