despre site

De ce parsec.ro? Pentru că unii dintre noi s-au săturat de modul uneori amuzant și naiv în care știrile din și despre spațiu sunt prezentate în presa românescă online. Pentru că ne‑am săturat de confuzii între astronaut și cosmonaut sau între navetă spațială și rachete.

Nu veți găsi niciodată ştiri despre cum miroase spațiul cosmic, despre feţele misterioase de pe Marte sau despre baze americane secrete de pe fața nevăzută a Lunii. În spatele site-ului parsec.ro se află un amator în domeniu, care încearcă să prezinte evenimentele și fenomenele din (sau despre) spațiu într-un mod cât mai corect și riguros din punct de vedere științific, cu o oarecare aplecare spre explorarea spațiului cosmic cu echipaj uman.

parsec.ro este un site de știri și materiale despre spațiu, fără profit, fără mesaje publicitare, bannere sau ferestre pop‑up, creat și întreținut din pasiune de o singură persoană.


În spatele site-ului se află o singură persoană, care se ocupă atât de conținut, cât și de întreținere, securitate și design. Aceste lucruri costă bani, dar mai ales timp și energie. Orice donație din partea voastră nu doar că va contribui la susținerea costurilor generate de site, dar, cel mai important, mă va și motiva să scriu mai des și mai responsabil. Dacă vă place ce citiți pe parsec.ro și doriți să sprijiniți financiar site-ul, o puteți face folosind plăți în moneda virtuală Bitcoin (19pt2mo3BjHWiNuSYxR34LR9DEnBdq6BCL) sau, dacă credeți că este mai simplu, puteți puteți iniția o plată prin Paypal (paypal.me/cltns).


Sunt Claudiu Tănăselia, fizician. Despre spațiu mai scriu și în revista Știință și Tehnică (din 2011) și am scris episodic și în Revista Sinteza sau în fosta publicație Exploratori Moderni: Space.

Mă puteți auzi și la Radio România Actualități, aproape în fiecare seară de luni, începând cu ora 21:30, în cadrul emisiunii Printre stele – realizată de Alexandru Mironov (din 2013) sau miercuri la Radio România Cultural, în cadrul emisiunii Știința în cuvinte potrivite (din 2018) – realizată de Corina Negrea și Dan Manolache.

Alte apariții media episodice: