O nouă treaptă secundară pentru racheta Falcon 9?

Elon Musk a anunțat pe Twitter că Falcon 9 ar putea primi o nouă treaptă secundară până în iunie 2019, o treaptă secundară care urmează să fie o miniatură a viitoarei nave BFR.

Acum că Falcon 9 Block 5 reprezintă o ultimă iterație a rachetei, care a fost optimizată de-a lungul ultimilor ani (de la 9 tone pe orbită joasă în prima iterația până la 22.8 tone și respectiv de la 3.4 tone pe orbită geostaționară până la 8.3 tone), SpaceX se poate concentra pe tehnologii care vor fi incluse în BFR. Astfel, o a doua treaptă care reprezintă o navă BFR în miniatură va ajuta compania SpaceX să testeze câteva dintre aceste tehnologii-cheie care nu pot fi testate fără zboruri orbitale și reveniri prin atmosferă. SpaceX se gândește încă din 2011 la variante pentru recuperarea celei de-a doua trepte, cu atât mai mult astăzi când recuperarea primei trepte a devenit o rutină. Aterizările celei de-a doua trepte nu vor fi însă testate astfel, pentru că SpaceX urmează să efectueze primele “salturi” atmosferice ale unei nave BFR la dimensiuni apropiate de cele finale, la sfârșitul anului 2019, de pe rampele de la Boca Chica (sudul statului Texas), aflate în prezent în construcție.

Falcon 9 cu mini-BFR (simulare)
Falcon 9 cu mini-BFR (simulare)

Nu este încă clar dacă această treaptă mini-BFR va folosi noile motoare Raptor, dezvoltate de SpaceX din 2009 – și care urmează să fie folosite pentru BFR din 2020 (în cel mai optimist scenariu) sau dacă această treaptă secundară mini-BFR va fi folosită în mod regulat sau va fi doar un test izolat, dar este îmbucurător faptul că Falcon 9 poate încă să ne ofere surprize.