HTV-7 s-a desprins de ISS, dar rămâne pe orbită

Capsula japoneză HTV-7, lansată de o rachetă H-IIB de la centrul spațial de la Tanegashima în 23 septembrie, s-a desprins astăzi de modulul american Harmony, după ce a transportat peste 6 tone de echipamente și provizii pe Stația Spațială Internațională. Un set de acumulatori externi au fost transportați în secțiunea nepresurizată a navei. Aceștia urmau să fie instalați în cadrul unei activități extravehiculară, amânată însă din pricina incidentului Soyuz MS-10.

Vehiculul nipon HTV (H-II Transfer Vehicle, sau Kounotori) reprezintă una dintre modalitățile de aprovizionare ale avanpostului orbital (alături de Progress, Dragon și Cygnus, ESA renunțând din 2015 la ATV) și în prezent are cea mai mare capacitate de transport spre ISS. Chiar dacă la bordul Stației Spațiale Internaționale se află un echipaj redus, în următoarea săptămână vor avea loc două noi lansări ale unor vehicule de aprovizionare: miercuri va fi lansată o nouă capsulă Cygnus a companiei Northrop Grumann (fosta Orbital ATK) iar joi o navă rusă Progress.

Chiar dacă HTV-7 s-a despărțit de ISS, aceasta nu va reveni în atmosferă decât sâmbătă, până atunci urmând să efectueze câteva experimente pe orbită. Pentru că HTV nu este proiectată să supraviețuiască revenirii prin atmosferă, inginerii japonezi au proiectat pentru această misiune o capsulă de mici dimensiuni care va fi eliberată din HTV înainte de contactul cu atmosfera și urmează să fie recuperată de un vas al marinei nipone. Capsula, denumită HRSC, va putea transporta maximum 20 de kilograme de pe ISS pe Pământ și deocamdată este doar un experiment care se speră să devină o parte integrantă a viitoarelor misiuni HTV. În prezent, doar două vehicule pot transporta încărcături de pe orbită spre Pământ: capsula Soyuz (doar încărcături de mici dimensiuni pentru că echipajul ocupă majoritatea spațiului disponibil) și Dragon (care poate aduce la sol peste 3 tone de cargo).

Următorul vehicul HTV va fi lansat spre Stația Spațială Internațională anul viitor.