GSAT-20 ajunge pe orbită

Cel mai masiv satelit indian, cu o masă de peste 3.4 tone, GSAT-29, a ajuns astăzi pe orbită geostaționară (deocamdată 181 x 35737 km, 21.5 grade înclinație orbitală), fiind lansat de GSLV Mk.III, noua rachetă indiană aflată la cel de-a treilea său zbor. După un zbor demonstrativ suborbital în 2014, noua și cea mai puternică rachetă indiană GSLV Mk.III a avut primul zbor inaugural în iunie, când a lansat cu succes satelitul GSAT-19.

Contrar numelui, GSLV Mk.III este o rachetă nouă și nu are prea multe în comun cu rachetele GSLV Mk.I și Mk.II, derivate din PSLV. Prima treaptă este formată din două boostere auxiliare (S200) cu combustibil solid (HTPB), care sunt așezate în jurul treptei secundare (L110), alimentată cu combustibil lichid (UH-25), în timp ce a treia treaptă (C25) folosește oxigen și hidrogen lichid pentru propulsie. Motorul celei de-a doua trepte este o variantă îmbunătățită a mai vechiului motor indian Vikas-4B, dezvoltat sub licență franțuzească după motorul Viking.

Lansarea de astăzi a fost a 5-a lansare indiană din 2018, iar ISRO plănuiește un nou zbor al rachetei GSLV Mk.III în ianuarie, când va fi lansată sonda Chandrayaan-2 spre Lună.