Yusaku Maezawa este miliardarul japonez care a închiriat o rachetă spre Lună

BFR, viitoarea rachetă SpaceX

Elon Musk a anunțat în această dimineață, în cadrul unei transmisiuni în direct de la sediul SpaceX, că japonezul Yusaku Maezawa este cel care a închiriat primul zbor spre Lună al rachetei BFR. El ar fi plătit întreaga sumă necesară pentru această călătorie și a specificat că nu vrea să călătorească singur, ci va invita câțiva (6-8) artiști să-l însoțească gratuit, într-un proiect denumit #dearMoon (arhitectura curentă a BFR permite un echipaj de câteva zeci de persoane). După întoarcerea pe Pământ, aceștia ar urma să creeze opere de artă inspirate din sejurul în jurul Lunii.

I choose to go to the Moon, with artists. What if Picasso had gone to the Moon? Or Andy Warhol or Michael Jackson or John Lennon? What about Coco Chanel? These are all artists that I adore
– a spus Yusaku Maezawa.

BFR nu va aseleniza, cel puțin nu în prima sa misiune, dar va da un ocol Lunii și va reveni înapoi pe Pământ, profilul de zbor fiind similar cu cel al misiunii Apollo 8 de acum exact 50 de ani. Misiunea din 2023 va fi precedată de un zbor fără echipaj. În februarie aul trecut, Elon Musk anunța că două persoane au plătit deja pentru un zbor în jurul Lunii la bordul unei rachete Falcon Heavy, zbor care urma să aibă loc la finalul acestui an. Este limpede că această misiune nu va mai avea loc, dar astăzi am aflat că unul dintre cei doi a fost Maezawa (fără detalii despre identitatea celei de-a doua persoane). Falcon Heavy nu va fi certificată pentru zboruri cu echipaj, iar pentru că BFR oricum se construiește, echipajul va avea mai mult spațiu la dispoziție în drum spre Lună. Nu știm cât a plătit Maezawa pentru zborul BFR, dar Elon Musk a spus că a adus o contribuție importantă la dezvoltarea rachetei, al cărei costuri se situează undeva în jurul sumei de 5 miliarde de dolari, dar nu mai mult de 10 miliarde de dolari.

Yusaku Maezawa și artiștii care îl vor însoți nu vor ajunge însă în jurul Lunii mai devreme de 2023 și zborul va dura aproximativ 6 zile, deși anul lansării s-ar putea să fie ulterior modificat. Până atunci, SpaceX trebuie să demonstreze că racheta Falcon 9 va fi reuși să lanseze astronauți spre Stația Spațială Internațională, eveniment planificat acum pentru vara lui 2019. Testul capsulei Dragon-2 care urmează să fie lansată spre ISS fără echipaj a fost și el mutat din noiembrie în decembrie. Tot anul viitor urmează să aibă loc primele teste ale BFR iar lansarea ar putea să aibă loc de pe o barjă oceanică(!).

Acum că Falcon 9 este o rachetă matură, prin folosirea exclusivă a celei de-a cincea iterații (Block 5), SpaceX se poate concentra pe dezvoltarea BFR. În prezent, 5% din resursele companiei sunt direcționate spre BFR, dar Elon Musk spune că acest lucru se va schimba în curând.

Yusaku Maezawa este un antreprenor japonez, are 42 de ani și deține site-ul și brandul Zozotown, cel mai mare magazin on-line de haine din Japonia. Are o avere estimată la peste 3 miliarde de dolari, ceea ce îl situează pe locul 14 printre miliardarii japonezi și este colecționar de artă. A refuzat să spună suma pe care a plătit-o pentru zborul său spre Lună, dar se speculează că este vorba despre cel mult 500 de milioane de dolari.

Yusaku Maezawa
Yusaku Maezawa, 42 de ani, antreprenorul japonez care a închiriat primul zbor al BFR spre Lună