Hayabusa2 a trimis două sonde spre Ryugu

Sonda japoneză Hayabusa2

După drama primei misiuni japoneze Hayabusa, care a reușit în 2010, în ciuda unor defecțiuni tehnice, să aducă pe Pământ câteva miligrame de sol din asteroidul 15143 Itokawa, JAXA (agenția spațială japoneză) a lansat în decembrie 2014 sonda Hayabusa2, care în prezent se află în timp ce citiți aceste rânduri la doar câteva zeci de kilometri de asteroidul 162173 Ryugu. În această toamnă, nu mai puțin de patru(!) sonde se vor desprinde de Hayabusa2 și vor ajunge pe suprafața asteroidului, iar trei dintre acestea sunt rovere. Poate că rover este mult spus, dar aceste vehicule vor putea să se deplaseze pe suprafața lui Ryugu prin mici salturi (Ryugu are un diametru de doar 920 metri). Ulterior, tot de pe Hayabusa2 va porni și un proiectil care va lovi suprafața asteroidului, pentru a analiza materialul ridicat la suprafață în urma impactului.

Puteți urmări în timp real parametri misiunii aici și este, cred eu, una dintre cele mai reușite interfețe publice pe care am văzut-o vreodată pentru o misiune interplanetară. Sau puteți consulta site-ul oficial al misiunii, pentru mai multe detalii.

Umbra sondei japoneze Hayabusa2 pe suprafața asteroidului Ryugu
Umbra sondei japoneze Hayabusa2 pe suprafața asteroidului Ryugu

În cursul ultimelor zile, Hayabusa2 s-a apropiat de mai multe ori de suprafața asteroidului, iar ieri a „coborât” până la 55 de metri(!) de suprafața acestuia, aflat la 319 milioane kilometri de Pământ, pentru a lansa două mici rovere, denumite ROVER-1A și ROVER-1B, care au ajuns vineri dimineață pe suprafața lui Ryugu, în cădere liberă. Vehiculele sunt identice, de formă cilindrică (diametru de 18 cm și 7 cm înălțime, cântărind fiecare câte 1.1 kg). Imagini în timp real transmise de sonda Hayabusa2 pot fi urmărite pe site-ul oficial al misiunii. Perioada de rotație a asteroidului este de peste 7 ore, iar după lansarea, cele două rovere au ajuns pe partea îndepărtată a acestuia, transmisiunile radio spre Hayabusa2 trebuind să aștepte peste 3 ore, pentru a confirma poziția lor pe suprafața lui Ryugu. JAXA a confirmat că cele două sondă au ajuns pe suprafața asteroidului, de unde au trimis date și imagini și unde se deplasează, prin  salturi.

Suprafața asterodiului Ryugu, suprinsă de unul dintre cele două rovere
Suprafața asterodiului Ryugu, suprinsă de unul dintre cele două rovere
ROVER-1A și ROVER-1B
ROVER-1A și ROVER-1B (imagine simulată)

Urmează în următoarele luni și lansarea roverului ROVER-2, aflat tot în containerul MINERVA-II de la bordul Hayabusa (cele trei au fost construite în Japonia), urmând ca ulterior să fie lansat și Mobile Asteroid Surface Scout (MASCOT), cu dimensiuni mai mari, 29.5 cm x 27.5 cm x 19.5 cm și cu o masă de 9.6 kg, dezvoltat în urma unei colaborări germano-franceze, dar care este proiectat ca o platformă staționară, care nu se va putea deplasa pe suprafața asteroidului.

În decembrie 2019, Hayabusa2 va porni înapoi spre Pământ, unde va ajunge după un an, în decembrie 2020 și planul este să aducă cu ea probe de pe suprafața asteroidului, pentru a fi mai analize în laboratoarele de pe Pământ.

Cine este interesat, poate construi, din hârtie, un model al sondei Hayabusa2. Detalii și instrucțiuni, aici.