Sonda europeană Mars Express a descoperit apă lichidă pe Marte

Mars Express sugerează prezența apei lichide pe Marte

Datele obținute de sonda Mars Express sunt cu adevărat spectaculoase. Nu mai reprezintă o noutate pentru nimeni faptul că Marte conține apă, însă până acum se vorbea doar despre gheață aflată aproape de suprafața planetei sau de urme are curgerii apei lichide, despre care nu știm până la urmă dacă sunt de fapt urme de apă sau de nisip. De această dată se pare că este vorba despre un rezervor permanent de apă lichidă.

O echipă de cercetători italieni au publicat în revista Science un articol în care sugerează că datele radar provenite de la sonda europeană Mars Express ar indica prezența apei sub formă lichidă la 1.5 km sub suprafața planetei. Prezența apei lichide pe Marte, fie și la 1.5 km adâncime, este o știre cu adevărat senzațională, care schimbă modul în care privim Planeta Roșie și va influența cu siguranță viitoarele misiuni care vor fi trimise în viitor pe Marte. Din păcate, nu avem la îndemână instrumente științifice care să verifice concluzia studiului publica în Science: instrumentele de la bordul celorlalte sonde aflate pe orbita lui Marte nu dispun de radare care să ofere rezultate comparabile cu cele oferit de Mars Express, iar în prezent nu există planuri pentru a trimite spre Marte un radar echivalent. Asta înseamnă că datele obținute de echipa italiană nu vor putea fi verificate în următorii cel puțin 20 de ani.

Trebuie spus că acest lac subteran nu a fost identificat direct, ci prezența lui este sugerată de o serie de date științifice oferite de sonda europeană Mars Express. Aceasta a fost lansată în 2003 și de-a lungul timpului a mai oferit rezultate senzaționale, verificate ulterior. La bordul sondei se află mai multe instrumente științifice, printre care și un radar denumit MARSIS (Sub-Surface Sounding Radar Altimeter). Datele brute oferite de acest radar între 2012 și 2015 au fost interpretate recent de echipa de cercetători italieni, care au concluzionat că acestea sugerează prezența unei cantități de apă lichidă, în zona Planum Australe (în apropierea Polului Sud al planetei), la o adâncime de 1.5 kilometri și o întindere de aproximativ 20 km. Concluzia studiului este una optimistă:

[…] there is no reason to conclude that the presence of subsurface water on Mars is limited to a single location.

Mai multe despre acest subiect poate fi citit în articolul original publicat în Science, în comunicatul de presă oficial al ESA sau în rezumatele din Nature, The Verge, National Geographic sau Ars Technica.

Polul Sud al planetei Marte, văzut de Mars Express
Polul Sud al planetei Marte, văzut de Mars Express