Noi detalii despre viitoarele rachete chinezești

Changzheng-7, cea mai puternică rachetă chinezească

China se află în plin proces de reînnoire a arsenalului de lansatoare orbitale, lăsând treptat în urmă vechile Chang Zheng 2, 3 și 4, propulsate de combustibili toxici și construite după planuri vechi deja de câteva decenii, pentru noile rachete chinezești Changzheng 5, 6 și 7, care au avut deja primele zboruri în ultimii ani, de la un centru spațial nou (Wenchang), și care vor lansa viitorii sateliți, modulele stației spațiale și în viitor și viitorii taikonauți (deși Changzheng 2F rămâne singura certificată pentru zboruri cu echipaj).

Pe scurt, Changzheng 5 este cel mai puternic lansator chinezesc, capabil să urce 13 tone pe orbită geostaționară în varianta folosită deja de două ori. În varianta 5B, în prezent aflată în dezvoltare, racheta va putea urca 25 de tone pe orbita terestră joasă, ceea ce o face comparabilă cu Delta IV Heavy, dar totuși cu mult sub posibilitățile oferite de Falcon Heavy. Changzheng 6 este în schimb un lansator de calibru mic, care are tot două zboruri la activ, care poate lansa sateliți cu masa de aproximativ o tonă pe orbită terestră joasă. Changzheng 7 este un lansator mediu, care urmează însă să aibă parte de cele mai multe lansări în viitor, fiind capabil să urce peste 13 tone pe orbită joasă sau 5.5 tone pe orbită geostaționară. Aceste rachete chinezești vor fi lansate de la noul centru spațial de la Wenchang, fiind transportate pe apă de la uzinele din Tianjin.

Însă China nu se oprește la aceste modele și merge mai departe, oferind detalii despre lansatorul Changzheng 9: acesta urmează să fie comparabil cu Saturn V și SLS, putând lansa 140 de tone pe orbita terestră joasă sau 50 de tone spre Lună. Dimensiunile lansatorului sunt cu adevărat impresionante: cu un diametru al primei trepte de 10 metri, Changzheng 9 egalează la acest capitol legendara rachetă Saturn V, însă spre deosebire de aceasta, pentru primele minute ale lansării va fi ajutată și de patru boostere suplimentare, de dimensiunea unei rachete Changzheng 5, în prezent cea mai puternică din flota chineză și una dintre cele mai puternice rachete din lume în acest moment. Changzheng 9 urmează să aibă primul zbor în jurul anului 2030 și probabil va fi o misiunea spre Marte, pentru colectarea de probe și aducerea lor pe Pământ. Următoarele misiuni sunt însă destinate explorării Lunii, racheta oferind posibilitatea trimiterii de taikonauți, cândva după 2030.

Însă până atunci, în 2021, China speră să realizeze prima rachetă reutilizabilă, arătând că nu este indiferentă la progresele făcute în acest domeniu de SpaceX. Changzheng 8 nu a fost proiectată inițial pentru a fi reutilizată, dar în prezent va fi folosită ca un program pilot, pentru a testa posibilitățile oferite de recuperarea lansatoarelor, urmând ca până în 2035, toate rachetele chinezești să fie recuperabile (însă probabil nu și Changzheng 9). Changzheng 8 urmează să aibă dimensiuni și performanțe comparabile cu Changzheng 7, însă va fi ajutată de două boostere cu combustibil solid.

Deși sectorul spațial este în cea mai mare măsură sub controlul agențiilor guvernamentale, apar și companii private, care construiesc și vor să lanseze noi rachete chinezești. Una dintre ele, Landspace, plănuiește să lanseze în 2020 racheta ZQ-2, propulsată de un motor cu metan și care va putea refolosi prima treaptă. Cu un diametru de 3.35 metri și cu o lungime de 48.8 metri, va putea lansa până la 4 tone pe orbita terestră joasă. În prezent, SpaceX și Blue Origin au în faza de proiect motoare cu metan pentru rachete orbitale (Raptor, respectiv BE-4).