Progress MS-09 stabilește un record de viteză

Progress MS-09 andocheză cu ISS

În cursul nopții, o rachetă Soyuz-2.1a a lansat nava cargo Progress MS-09, care a andocat cu Stația Spațială Internațională după doar două orbite, stabilind astfel un record în ceea ce privește durata traiectoriei unei încărcături de pe rampa de lansare până la cuplarea cu Stația Spațială Internațională.

Acest lucru a fost posibil datorită unei ajustări precise a orbitei Stației Spațiale Internaționale pentru data lansării, ajustare efectuată în 23 iunie. Dacă lansarea Progress MS-09 ar fi fost amânată, aceasta ar fi trebuit să parcurgă traiectoria clasică de 2 zile până la andocare. O astfel de rută expres a mai fost încercată și în ultimele două lansări Progress, dar de fiecare dată lansarea a fost amânată în ultimul minut, din motive tehnice. Următoarele două lansări Soyuz, cu echipaj, vor urma ruta cu patru orbite (deci șase ore de pe rampă până la andocare), rută folosită începând cu 2012 (și din 2013 pentru lansările cu echipaj), dar anul viitor este posibil ca Roscosmos să folosească procedura cu două orbite și pentru lansările cu echipaj.

Chiar dacă este cea mai rapidă andocare a unei nave cu Stația Spațială Internațională, este doar a treia într-un clasament general: cea mai rapidă andocare, de pe rampă până la țină, a avut loc în 1967, între capsulele Soyuz 7K-OK(A) și Soyuz 7K-OK(P), andocare având loc în doar 1 oră și 8 minute, iar pe locul doi este misiunea Gemini 11, care a andocat în 1966 cu Agena la doar 1 oră și 34 de minute după lansare. Andocarea de astăzi dintre Progress MS-09 și modulul Pirs al Stației Spațiale Internaționale a avut loc la 3 ore și 40 de minute după lansare.

Progress MS-09 are la bord următoarele provizii pentru ISS: 530 kilograme de combustibil, pentru viitoare corecții orbitale ale stației și pentru deorbitarea navei, 51 kilograme de oxigen și aer, 420 kilograme de apă și 1565 kilograme de cargo. În prezent, proviziile de pe Stația Spațială Internațională sunt suficiente până la mijlocul lunii ianuarie 2019, însă până atunci mai sunt programate și alte lansări cargo (HTV-7 în august, Progress MS-10 în octombrie, Cygnus OA-10 și Dragon CRS-16 în noiembrie).

Andocarea navelor Progress este automată, dar echipajul este mereu gata să intervină și să preia manual controlul, dacă este cazul. Drumul spre orbită a durat 8 minute și 45 de secunde, după care cea de-a treia treaptă a rachetei Soyuz-2.1a s-a oprit, inserând nava pe orbita planificată. A fost a 161-a lansare a unei nave Progress și a 72-a spre Stația Spațială Internațională, iar mai nou Rusia folosește rachetele Soyuz-2.1a pentru lansările Progress (după retragerea din uz a venerabilei Soyuz-U), urmând ca în viitor și lansările capsulei Soyuz să fie efectuate cu racheta Soyuz-2, renunțându-se astfel și la Soyuz-FG, singura certificată deocamdată pentru lansări cu echipaj.