Al 56-lea satelit GLONASS a ajuns pe orbită

Soyuz-2.1b lansând un nou satelit GLONASS

Azi-noapte, la ora 00:30, o rachetă Soyuz-2.1b a lansat al 56-lea satelit GLONASS pe orbită, după o lansare fără probleme de la cosmodromul militar Plesetsk (rampa 43/4). În prezent satelitul se află pe orbita 19116 x 19155, cu o înclinație de 64.8 grade.

Sistemul de geolocalizare rusesc a fost dezvoltat încă din 1970, primii sateliți începând să fie lansați în 1982, iar în 1996 GLONASS avea acoperire globală. La scurt timp, din cauza problemelor financiare, nu au mai fost lansați sateliți noi și acoperirea serviciilor GLONASS s-a redus, însă datorită eforturilor recente, GLONASS are din nou acoperire globală.

Pentru a funcționa, GLONASS are nevoie de 24 de sateliți activi, situați în 3 planuri orbitale, pentru acoperire globală și de 18 sateliți pentru a putea fi folosit doar deasupra Rusiei. În acest moment sunt 26 de sateliți GLONASS pe orbită, din care 24 operaționali, însă rețeaua are nevoie și de câteva elemente de rezervă, în cazul în care apar defecțiuni ale sateliților activi (cei lansați în anii 80-90 nu mai sunt activi, cel mai vechi satelit GLONASS activ datează din ).

Sateliții GLONASS moderni (denumiți Uragan-M și construiți de ISS Reshetnev) cântăresc 1415 kilograme și sunt dotați cu ceasuri atomice cu cesiu. Satelitul lansat astăzi va înlocui un satelit lansat în 2009 și devenit operațional în 2010 (satelitul avea inițial estimată o viață de aproximativ 6 ani). Racheta Soyuz-2.1b poate lansa câte un satelit Uragan-M o dată, sau uneori poate fi folosită o rachetă Proton-M, mai puternică, aceasta putând ridica pe orbită câte trei astfel de sateliți.

Din cele patru rampe de lansare de la Plesetsk, doar una este disponibilă pentru lansările rachetei Soyuz-2, în timp ce două sunt în prezent renovate. Rachetele Soyuz-2 pot fi lansate de la Plesetsk, Baikonur (Kazahstan), Vostochny sau Kourou (Guiana Franceză).

A fost a 72-a lansare pentru o rachetă Soyuz-2, din 2004. Următoarea lansare Soyuz-2.1a este programată pentru 9 iulie, când nava cargo Progress MS-09 va porni spre Stația Spațială Internațională, iar alte lansări ale sateliților rusești de geolocație sunt așteptate în iulie și octombrie.