Falcon Heavy va lansa satelitul AFSPC-52 în 2020

Falcon Heavy

SpaceX a primit un contract în valoare de 130 milioane de dolari de la Forțele Aeriene ale SUA pentru lansarea satelitului AFSPC-52 în 2020 de la Kennedy Space Center, folosind o rachetă Falcon Heavy. Se pare că zborul test al noii rachete și cele peste 50 de zboruri Falcon 9 au fost suficiente pentru ca Forțele Aeriene să certifice Falcon Heavy pentru lansări de sateliți militari.

Prețul unei lansări Falcon Heavy pe site-ul SpaceX este în prezent de (doar) 90 milioane de dolari, dar fiind vorba despre un satelit de importanță națională, acesta are nevoie de pregătiri suplimentare, de aici diferența de 40 de milioane de dolari între prețul afișat și cel contractat. Falcon Heavy este în prezent cea mai puternică rachetă disponibilă și este mult mai ieftină decât Delta IV Heavy, care însă impresionează prin fiabilitate, aspect pe care Falcon Heavy urmează să-l demonstreze în perioada următoare.

Contractul atribuit ieri celor de la SpaceX pentru AFSPC-52 este primul pentru Falcon Heavy din partea armatei, deși la sfârșitul acestui an mai este programată o lansare dedicată Forțelor Aeriene, însă este vorba despre o misiune test, care nu implică un satelit operațional, dedicat activităților militare curente. Până în 2020, Falcon Heavy mai are pe listă și lansarea satelitului de telecomunicații Arabsat-6A (satelit a cărei asamblare a fost finalizată la începutul acestui an).

SpaceX a lansat deja naveta secretă X-37B (misiunea OTV-5) pentru Forțele Aeriene ale SUA în 2017 și în octombrie 2018 este programată lansarea primului satelit GPS de nouă generație, GPSIII-A01, care inițial fusese planificat să fie lansat de o rachetă Delta IV Heavy. Lansările pentru Departamentul de Apărare al SUA pot fi o bună sursă de venit pentru companii precum SpaceX. Până acum, United Launch Alliance aveau cele mai multe contracte cu armata (pentru rachetele Atlas V, Delta IV și Delta IV Heavy), însă recent Orbital ATK (devenită între timp parte a Northrop Grumman) a anunțat că va construi racheta OmegA destinată în primul rând sateliților militari, iar Jeff Bezos spera ca viitoarea sa rachetă New Glenn să poată lua și ea parte la aceste contracte. Cu trei luni în urmă, Forțele Aeriene au atribuit celor de la ULA lansarea sateliților AFSPC-8 și AFSPC-12, lansări care vor avea loc tot în 2020, la bordul unor rachete Atlas V.