Soyuz-GVK – viitoarea navă cargo a Rusiei

Soyuz-GVK este o evoluție a capsulei Soyuz-MS

Roscosmos a anunțat ieri că în august 2019 va avea loc primul zbor autonom al unei capsule Soyuz-MS, în pregătirea dezvoltării unei nave cargo noi, Soyuz-GVK, care să poată aduce la sol echipamente și experimente de pe Stația Spațială Internațională (ISS), dar și în pregătirea migrării lansărilor capsulelor cu echipaj de la racheta Soyuz-FG la Soyuz-2.

În prezent, Rusia folosește capsulele Soyuz în principal pentru transportul de persoane (ultima lansare Soyuz-MS a avut loc în martie), motiv pentru care spațiul destinat altor echipamente este destul de limitat, atât la lansare, cât și la revenirea pe Pământ (momentan Soyuz este singurul vehicul care poate transporta astronauți). Pentru aprovizionarea ISS, Rusia folosește capsula Progress, care poate lansa 2 tone de provizii, însă vehiculul nu este proiectat să reziste revenirii prin atmosferă, așa că este incinerat complet după fiecare misiune, împreună cu deșeurile pe care echipajul de pe ISS le încarcă la bord. Singura modalitate prin care echipamente și experimente științifice pot ajunge de pe ISS la sol este spațiul limitat al capsulei Soyuz sau capsula americană Dragon, care este proiectată să supraviețuiască revenirii prin atmosferă. Până în prezent, toate misiunile de aprovizionare ale capsulei lui Elon Musk s-au întors fără probleme la sol. Dragon poate urca 6 tone de provizii pe orbită și poate reveni cu 3.5 tone la bord.

Zborul din august 2019 al unei capsule Soyuz-MS autonome va avea loc cu ajutorul unei rachete Soyuz-2.1a, spre deosebire de zborurile Soyuz-MS cu echipaj care sunt lansate în prezent de racheta Soyuz-FG, singura din flota rusă care este certificată pentru lansări de echipaj, însă Rusia speră să înlocuiască aceasta rachetă cu mai moderna Soyuz-2.1. Capsula Soyuz MS va rămâne cuplată la ISS până în 2020. Nu este vorba despre o capsulă nouă, ci de o capsulă Soyuz-MS obișnuită care nu va avea la bord instalațiile necesare pentru echipaj, mărind astfel masa încărcăturii utile care poate fi urcată pe orbită. Avantajul folosirii unei capsule Soyuz-MS autonome este că aceasta poate reveni pe Pământ, spre deosebire de navele Progress-MS.

În funcție de rezultatele acestui zbor test, Roscosmos va da undă verde dezvoltării unei capsule noi, Soyuz-GVK, bazată pe Soyuz-MS, dar care va putea urca 2 tone pe orbită și va putea reveni la sol cu o încărcătură utilă de 500 de kilograme. Soyuz-GVK urmează să folosească racheta Soyuz-2.1b pentru lansare (cu o a doua treaptă îmbunătățită și deci mai puternică decât în cazul Soyuz-2.1a), iar primul zbor este în prezent planificat pentru 2022.