A cincea activitatea extravehiculară din 2018

Drew Feustel într-un selfie în timpul activității extravehiculară

Miercuri, 16 mai 2018, Drew Feustel și Rick Arnold și-au îmbrăcat costumele de astronaut și au ieșit în afara Stației Spațiale Internaționale (ISS) prin sasul american Quest, pentru o activitate extravehiculară de rutină.

A fost a 210-a activitate extravehiculară (din 1998) efectuată pentru asamblarea și menținerea Stației Spațiale Internaționale, a opta pentru Drew Feustel și a patra pentru Rick Arnold. Operațiunile au durat 6 ore și 31 de minute, iar cu această ocazie Drew Feustel a acumulat un total de 54 de ore și 59 de minute petrecute în activități extravehiculare, urcând pe locul 7 într-un clasament all-time.

Este de fapt prima dintr-o serie de două astfel de activități extravehiculare, care au ca obiective un upgrade al sistemului de răcire al Stației Spațiale Internaționale (care a cauzat câteva probleme grave în ultimii ani) și pregătirea acesteia pentru viitoarele vehicule vizitatoare, printr-un upgrade al sistemului de comunicații pentru operațiunile de andocare. Următoarea ieșire în spațiu a celor doi astronauți americani va avea loc la sfârșitul lunii mai (sau la începutul lunii iunie) iar tot cei doi au efectuat și precedenta activitate extravehiculară, care a avut loc în 29 martie 2018. Până în prezent, în 2018 au avut loc 5 astfel de activități extravehiculare pe orbită, din care 4 au fost efectuate de astronauți americani (la una dintre ele a participat și un astronaut japonez) și una de cei ruși, vizând partea rusească a stației.

Duminică este programată lansarea unei noi capsule Cygnus de către o rachetă Antares (ambele construite de compania Orbital ATK), capsulă care va fi cuplată cu Stația Spațială Internațională joia viitoare. Anton Shkaplerov, Scott Tingle și Norishige Kanai se pregătesc să revină pe Pământ în data de 3 iunie la bordul capsulei Progress MS-08 (lansată în 21 martie 2018), după ce au petrecut 168 de zile pe orbită. Șase zile mai târziu, alți trei astronauți (Sergey Prokopyev, Alexander Gerst, Serena Auñón-Chancellor) vor fi lansați spre ISS de capsula Soyuz MS-09, pentru a completa echipajul de 6 astronauți de pe orbită.