Falcon 9 a lansat 2 sateliți GRACE-FO și încă 5 sateliți Iridium NEXT

Lansarea GRACE-FO și Iridum-NEXT

Ieri seară, SpaceX a reușit a 55-a lansare Falcon 9 și a 10-a din acest an (incluzând aici și Falcon Heavy), lansând pe orbită încă 5 sateliți din constelația Iridium NEXT (ajunsă acum la 55 de sateliți de nouă generație), dar și doi sateliți ai NASA, denumiți GRACE-FO.

Prima treaptă nu a mai fost recuperată, pentru că se afla deja la al doilea zbor și SpaceX nu dorește să-și forțeze norocul și să folosească de mai mult de două ori o primă treaptă Block 4. Această treaptă primară a mai fost folosită și în ianuarie, pentru lansarea controversatului satelit secret Zuma și refolosirea ei astăzi stabilește un record pentru SpaceX în ceea ce privește perioada de timp dintre două lansări ale aceleiași prime trepte. Oricum, Elon Mush dorește acum să scape de treptele primare de generație veche și să se concentreze doar pe Block 5, care vor putea fi refolosite de cel puțin 10 ori fără inspecții amănunțite între zboruri. Primul zbor Block 5 a avut loc în 11 mai și următorul probabil în luna iulie, iar Elon Musk a promis anul viitor două zboruri ale aceleași trepte primare în mai puțin de 24 de ore.

Din păcate, recuperarea unei jumătăți a conului protector al rachetei nu a reușit nici de această dată, chiar dacă vaporul Mr. Steven era în larg, cu plasa larg desfăcută. Acest con protector acoperă încărcătura în primele minute ale zborului și asigură rachetei un profil aerodinamic adecvat, dar costă aproximativ 6 milioane de dolari, așa că dacă SpaceX reușește să o recupereze, va mai reduce din costurile unei lansări.

Gravity Recovery and Climate Experiment (GRACE) este o colaborare între NASA și Agenția Spațială Germană și cei doi sateliți inițiali ai misiunii, lansați în 2002, au studiat în amănunt câmpul gravitațional terestru până în octombrie anul trecut, când prima fază s-a încheiat. GRACE-FO (Follow-On) va continua să măsoare câmpul gravitațional terestru, dar va înregistra și date cu privire la apa din atmosferă, topirea calotei glaciare, ridicarea nivelului mării și umiditatea atmosferică. Câte un interferometru laser situat la bordul celor doi sateliți lansați ieri va permite măsurarea foarte precisă a distanței dintre ei, crescând astfel precizia măsurărilor efectuate de restul echipamentelor științifice de la bord.

Constelația Iridum NEXT are în prezent 55 de sateliți pe orbită și pentru acest an mai sunt planificate încă două lansări a câte 10 sateliți (lansări pentru care este contractată tot SpaceX). În total vor exista 81 de sateliți, însă 6 vor rămâne la sol, ca rezerve.