BepiColombo a ajuns la Kourou, în Guiana Franceză

BepiColombo la Kourou, Guiana Franceză

Cele trei module ale viitoarei misiuni interplanetare europene BepiColombo au ajuns din Amsterdam la Kourou, în Guiana Franceză, unde urmează să fie pregătite pentru lansare în următoarele șase luni. Kourou este locul de unde sunt lansate rachetele europene Ariane 5, dar și rachetele Soyuz operate de compania Arianespace.

În ultimele două săptămâni, o serie de patru zboruri ale unui avion cargo Antonov au transportat din Europa în America de Sud cele trei module ale sondei, împreună cu scutul termic al acesteia. Acestora li s-au alăturat și alte 40 de containere de echipamente care au ajuns la centrul spațial european transportate la bordul vaselor cargo. BepiColombo este prima misiune europeană spre Mercur, cea mai mică și mai apropiată planetă de Soare. Misiunea conține de fapt două sonde orbitale și este o colaborare între Agenția Spațială Europeană (ESA) și Agenția Spațială Japoneză (JAXA): Mercury Planetary Orbiter (MPO – sondă europeană) și Mercury Magnetospheric Orbiter (MMO – sondă japoneză). Misiunea va studia planeta Mercur, de la structura și dinamica magnetosferei, până la modul în care acesta interacționează cu vântul solar, structura internă a miezului de fier al planetei și originea câmpului magnetic al acesteia. Cele două sonde vor avea orbite diferite în jurul lui Mercur, sonda japoneză MMO fiind plasată pe o orbită cu un apogeu mai ridicat.

BepiColombo va fi lansată la bordul unei rachete europene Ariane 5, fereastra lansării fiind deschisă între 5 octombrie și 29 noiembrie 2018, iar drumul până la Mercur va dura șapte ani. Până să ajungă pe orbita lui Mercur, BepiColombo va survola Pământul, va survola apoi de două ori planeta Venus și de șase ori planeta Mercur, urmând ca abia în 2025 să aibă loc inserția orbitală. Numele misiunii provine de la inginerul italian Giuseppe (Bepi) Colombo (1920–1984), care a studiat planeta Mercur, dar a contribuit și la stabilirea traiectoriei sondei americane Mariner-10 (lansată în 1973), prima sondă care a investigat planeta Mercur printr-un survol. MESSENGER, care a beneficiat de un buget semnificativ mai mare, este însă prima sondă care a ajuns pe orbita lui Mercur, studiind planeta între 2011 și 2015.