Sentinel-3B a ajuns pe orbită cu ajutorul unei rachete Rockot

Lansare Sentinel-3B de o rachetă rusească Rockot

Sentinel-3B, al doilea satelit din programul Sentinel-3 (și al șaptelea satelit Sentinel în total) a fost lansat în această seară de o rachetă rusească Rockot, de la baza militară din Plesetsk, Rusia (rampa 133), la ora 20:57.

Sateliții Sentinel-3B sunt folosiți pentru observații ale oceanului planetar dar și a suprafeței Pământului, parte a proiectului Copernicus, finanțat de Comisia Europeană și Agenția Spațială Europeană (ESA). Sentinel-3A (lansat în 2016) și Sentinel-3B sunt identici și, conform ESA, fac parte din cel mai detaliat program de monitorizare a mediului întreprins vreodată.

Pentru lansarea din această seară a fost folosită o rachetă Rockot, cu două trepte. Acestă racehtă este derivată din racheta balistică intercontinentală sovietică UR-100N, capabilă să transporte până la 6 focoase nucleare de până la 5 megatone). Ca de obicei, racheta Rockot a fost dotată cu o treptă superioară Briz-KM pentru plasarea satelitului pe orbită. Racheta are o lungime de 29 metri și un diametru maxim de 2.5 metri, putând transporta aproape 2 tone pe orbită terestră joasă. Satelitul Sentinel-3B lansat în această seară a cântărit 1250 kilograme. Începând din 1990, de când racheta este activă, au avut loc 31 de lansări Rockot (29 fiind încheiate cu succes), însă primele două zboruri au fost zboruri suborbitale. Briz-KM este o treaptă superioară cu combustibil lichid, folosită și de Proton-M (în varianta Briz-M, adaptată pentru orbite geostaționare) sau Angara A5 (care a avut parte de un singur zbor, în 23 decembrie 2014).

Imediat după lansare, satelitul european Sentinel-3B a ajuns pe o orbită polară, temporară (785×153 km), după care, Briz-M, treapta superioară a rachetei, a fost folosită pentru, circularizarea orbitei și altidinea a fost stabilită la 817 km. Sentinel-3B se află în prezent în același plan oribital cu Sentinel-3A, dar la zece minute în urma sa. Panourile solare s-au deschis fără incidente, la două ore după ce satelitul a ajuns pe orbită, marcând succesul și în același timp și finalizarea operațiunilor de lansare.

Datele obținute de sateliții Sentinel sunt disponibile la 30 de minute după achiziția acestora de pe orbită și ele pot fi accesate în mod gratuit din portalul ESA dedicat misiunii.

Lansarea satelitului Sentinel-3B la bordul unei rachete rusești Rockot