Proton-M revine timid pe rampa de lansare de la Baikonur

Proton-M la Baikonur

Proton-M, actualul lansator greu al Rusiei, a avut cel puțin câte o lansare eșuată pe an, între 2010-2015 (în 2016 au fost doar 3 zboruri, sub media anuală obișnuită, iar în 2012 și 2015 au fost două lansări eșuate) iar anul trecut a fost descoperit un defect de fabricație al motoarelor, care a redus semnificativ numărul de lansări al acestei rachete rusești. Așa că Proton-M încearcă să recâștige încrederea pieței și să revină.

Prima lansare din 2018 pentru Proton-M și prima după o pauză de 7 luni a avut loc la ieri 01:12, la câteva minute distanță de lansarea SpaceX de la Cape Canaveral, pentru a ridica pe orbită satelitul militar Blagovest 12L. Acesta este al doilea satelit  Blagovest dintr-o rețea ce urmează să conțină patru membri pe orbită geostaționară, în sprijinul comunicațiilor militare (primul, Blagovest 11L, fiind lansat în 16 august 2017, tot de o rachetă Proton-M) și odată ajuns pe orbită va fi redenumit Kosmos 2526, după cum este tradiția sateliților militari rusești. Deși succesul lansării a fost confirmat oficial, nu există în domeniul public imagini din momentul lansării.

Pentru inserția directă pe orbită geostaționară, s-a folosit treapta superioară tradițională, Briz-M (a patra treaptă). Proton poate fi lansată doar de la Baikonur, unde există patru rampe de lansare dedicate: 23 și 24 (zona 81), 39 și 40 (zona 200), deși rampa 40 nu a mai fost folosită din 1991, iar ultima lansare Proton-M de pe rampa 23 a avut loc în 2005. Pentru că Proton-M folosește combustibil toxic (dimetilhidrazină), Rusia speră să o înlocuiască în următorii ani cu Angara. Însă pentru că dezvoltarea acestei noi rachete întârzie, există planuri pentru o versiune Proton medie, compusă din primele două trepte (o rachetă Proton-M are trei trepte înainte de adăugarea Briz-M), care să poată oferi prețuri mai scăzute pentru sateliți mai ușori.

Doar patru lansări Proton-M au fost programate pentru 2018 (modulul Nauka pentru Stația Spațială Internațională a fost amânat pentru 2019). Lansarea de ieri a fost a 417-a lansare a unei rachete Proton din 1965.