Soyuz MS-08 și viitoarele activități orbitale

Soyuz MS-08 în drum spre ISS

După lansarea impecabilă de miercuri, capsula Soyuz MS-08 a andocat vineri la modulul Poisk al Stației Spațiale Internațională, transportându-i pe orbită pe astronauții Oleg Artemyev, Drew Feustel și Ricky Arnold (parte a Expedițiilor 55 și 56). Cei trei vor rămâne în spațiu pentru 158 zile, până în 28 august 2018, când vor reveni pe Pământ la bordul aceleiași capsule Soyuz MS-08. Andocarea a avut loc la ora 21:40 și peste două ore, la 23:48, cei trei au fost întâmpinați de restul echipajului de la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Feustel și Arnold nu au prea mult timp pentru acomodare, pentru că joi este deja programată o activitate extravehiculară, a patra din acest an, în care cei doi vor instala noi module de comunicare în afara modulului Tranquility, care urmează să fie folosit pentru viitoare experimente care vor avea loc la bordul ISS. Pentru Feustel va fi a șaptea activitatea extravehiculară și dacă aceasta durează 6 ore și jumătate, așa cum este programat, Feustel, un veteran care a zburat deja de două ori la bordul navetei spațiale (STS-125 și STS-134) va aduna un total de aproximativ 49 de ore petrecute în afara vehiculelor spațiale. Dacă Acum Feustel se află pe locul 20 înt-un clasament al celor care au au părăsit relativa siguranță a capsulelor și vehiculelor orbitale pentru activități extravehiculare (cu 42 ore și 18 minute), după ziua de joi acesta va ajunge în top 10.

Cu o zi înainte, în 28 martie, naveta Progress MS-07 se va despinde de modulul Pirs și va reveni distructiv prin atmosferă. Lansarea Progress MS-09, următoarea navă rusească pentru aprovizionarea ISS, este programată pentru 10 iulie, în prezent Progress MS-08 fiind andocată la modulul Zvezda.

Până atunci însă, sunt programate alte câteva zboruri spre Stația Spațială Internațională: capsula Dragon (CRS-14) va fi lansată în 2 aprilie și va fi cuplată cu ISS peste alte două zile iar în 9 mai o rachetă Antares 230 va lansa capsula Cygnus OA-9, al doilea zbor al noii rachete Antares 230, după lansarea din 17 octombrie anul trecut. O nouă capsulă Soyuz (MS-09) va fi lansată în 6 iunie cu astronauții Prokopyev, Gerst și Auñón-Chancellor, după ce în 3 iunie Shkaplerov, Tingle, Kanai se vor întoarce pe Pământ la bordul Soyuz MS-07. În 16 august este programat și un zbor al vehiculului japonez HTV folosit pentru aprovizinoarea ISS, HTV-7 urmând să rămână andocat la ISS până în octombrie.