Patru lansări orbitale planificate pentru o singură zi!

Soyuz 2-1v

Pentru joi, 29 martie, sunt programate nu mai puțin de 4 lansări orbitale, din diverse părți ale lumii: India, SUA, China și Rusia, o lansare suborbitală și o activitate extravehiculară de pe Stația Spațială Internațională.

Din India, o rachetă GSLV Mk.2 va lansa de la ora 14:26 satelitul de telecomunicații GSAT-6A. Va fi a 12-a lansare pentru GSLV (fără a considera și cele două lansări are GSLV Mk.3) de la centrul spațial Satish Dhawan din Sriharikota. Este deja a doua lansare indiană din 2018, după lansarea PSLV-XL (cealaltă rachetă indiană, de calibru mai mic însă) din 12 ianuarie 2018, care a pus pe orbită 31 de sateliți, cu o masă totală de 1.3 tone.

La doar trei ore distanță (17:19), o rachetă Falcon 9 urmează să lanseze de pe rampa de la Vandenberg din California (SUA) încă 10 sateliți Iridium Next, parte a revitalizării constelației Iridium, proces care a început anul trecut. SpaceX va lansa joi sateliții cu numărele 41-50 dintr-un total de 66 de sateliți necesari pentru o constelație Iridum funcțională (a cincea dintr-un total de opt lansări programate pentru Iridium, într-un contract în valoare de 500 de milioane de dolari). Din păcate, de această dată SpaceX nu va încerca recuperarea primei trepte Falcon 9 (B1041): compania nu a primit autorizația pentru a ateriza la sol (din motive ecologice), iar componente ale barjei situate pe coasta de vest a SUA, Just Read the Instructions (JRI), au fost folosite în reparațiile barjei Of Course I still Love You (OCISLY), avariată în urma tentativei de recuperare a propulsorului central Falcon Heavy. Va fi al doilea zbor pentru treapta B1041, care a mai lansat alți 10 sateliți Iridum Next în 9 octombrie 2017 și a fost recuperată de barja JRI.

Pentru următoarele două lansări programate pentru aceeași zi, nu se cunoaște încă ora. Asta pentru că avem o lansare din China și o alta de la cosmodromul militar rusesc Plesetsk.

O rachetă Changzheng-3B, dotată cu o treaptă secundară Yuanzheng, urmează să lanseze joi încă doi sateliți din constelația chineză de geolocație Beidou, de pe rampa de lansare de la Xichang din China. Ultima lansare Beidou a avut loc în 15 februarie 2018 și în prezent constelația numără 33 de sateliți aflați pe orbită: 20 de sateliți Beidou sunt operaționali (15 din generația a doua, 5 din generația a treia), 6 sateliți urmează să fie activați și un număr de 7 sateliți au fost retrași din uz (toți cei patru sateliți de primă generație și alți trei din generația a doua). Constelația Beidou are nevoie de 35 de sateliți operaționali și China speră să-i lanseze pe cei rămași până la sfârșitul acestui an, folosind exclusiv rachete Changzheng-3B. Unele zvonuri spun că lansarea va avea loc de la ora 20:50 și va fi a noua lansare din China din acest an. Sateliții Beidou din generația a treia cântăresc fiecare puțin peste o tonă și orbitează Pământul la o altitudine de 21000 kilometri.

Din Rusia, de la Plesetsk, o rachetă Soyuz 2-1v va lansa joi un satelit militar experimental EMKA despre care nu se cunosc detalii, doar faptul că probabil nu este unul de mari dimensiuni. Lansarea trebuia să aibă loc anul trecut, dar a fost amânată de mai multe ori. Rusia a avut deja 4 lansări în 2018 (dintr-un total de 26 la nivel global) și se situează pe un loc 3, după SUA (9 lansări) și China (8 lansări). Soyuz 2-1v este o rachetă relativ nouă, având prima lansare în 2013, destul de diferită de restul rachetelor Soyuz 2 folosite în prezent: este propulsată de legendarul motor NK-33 (care urma să propulseze racheta N-1 pentru programul selenar sovietic) și nu are boostere suplimentare, putând ridica pe orbită doar 2.8 tone. A doua lansare din 2015 a fost un eșec, când satelitului Kanopus-ST nu s-a separat de a doua treaptă. A treia lansare a avut loc în 23 iunie 2017, având la bord tot un satelit militar rusesc.

Ca și cum nu ar fi fost destul, tot pentru joi SpaceX pregătește un test static, în pregătirea lansării unei rachete Falcon 9 cu o capsulă Dragon (CRS-13), planificată pentru 2 aprilie. În aceeași zi, NASA are programată lansarea unei rachete de mici dimensiuni, suborbitale, Terrier-Black Brant IX, de la baza Wallops din Virginia, pentru a testa comportamentul parașutelor supersonice, folosite în misiunile marțiene.

Și pentru a nu ne plictisi între cele patru lansări orbitale și una suborbitală, astronauții americani Drew Feustel și Ricky Arnold, abia ajunși vineri la bordul Stației Spațiale Internaționale, își vor pune costumele spațiale și vor începe o misiune extravehiculară planificată să dureze 6 ore și 30 de minute, pentru a instala noi echipamente de comunicare în afara modulului american Tranquility. Va fi a 49-a activitate extravehiculară desfășurată de astronauții americani aflați pe Stația Spațială Internațională, următoarele două fiind programate în luna mai.

O rachetă Changzheng-3B pe rampa de lansare de la Xichang (imagine din 2016)
O rachetă Changzheng-3B pe rampa de lansare de la Xichang (imagine din 2016)