Misteriosul experiment de la bordul Progress MS-07

Progress MS-07

Misiunea Progress MS-07 de aprovizionare a echipajului Stației Spațiale Internaționale (ISS) a fost una de succes, dar rămân câteva întrebări cu privire la un instrument observat la bordul navei, despre care Roscosmos nu oferă detalii.

Misiunile navelor Progress sunt principalul mod de aprovizionare al Stației Spațiale Internațională, putând urca 2.4 tone pe orbită (Dragon poate transporta 6 tone). Similare cu capsulele Soyuz, navele Progress fiabile și sunt folosite încă din anul 1978, adaptate însă transportului de provizii și experimente științifice. Progress MS este a 6-a generație și este folosită din 2015. Nava este capabilă să andocheze automat cu ISS, spre deosebire de restul vehiculelor vizitatoare, care sunt fie comandate de echipajul de la bord (Soyuz), fie ajung în apropierea stației, de unde sunt capturate folosind brațul robotic al acesteia. La finalul misiunii, nava Progress este de obicei încărcată cu deșeuri de la bordul ISS, înainte de a reveni controlat prin atmosferă, dezintegrându-se înainte de impactul cu suprafața Pământului.

Progress MS-07 a intrat rapid în atenția presei când a fost observat un mic instrument atașat în exteriorul navei, instrument despre care Roscosmos nu a dat decât detalii vagi și despre care NASA nu știa nimic. Se pare că este pentru prima dată în istoria Stației Spațiale Internaționale când unul dintre parteneri aduce la bord un experiment despre care refuză să ofere detalii. Instrumentul era plasat în zona în care în trecut fusese conectat un modul pentru un experiment numit Otrazhenie, însă Roscosmos nu a ascuns niciodată până acum detalii cu privire la Otrazhenie, așa că este posibil ca de această dată scopul instrumentului montat să fie altul. Roscosmos a spus doar că este vorba despre un experiment care se va desfășura doar cu această ocazie, fără să intre în detalii.

Progress MS-07 a fost lansată în 14 octombrie 2017 și a rămas andocată la modulul Pirs al ISS până ieri. Lansarea a fost inițial planificată pentru 12 octombrie 2017 și dacă ar fi avut loc atunci, probabil Progress MS-07 ar fi ajuns la ISS după doar două orbite, însă amânarea a făcut ca nava să folosească ruta obișnuită, care durează două zile (similar s-a întâmplat recent și cu lansarea Progress MS-08, iar cea mai recentă capsulă Soyuz a fost nevoită să petreacă tot două zile pe orbită, înainte de andocare). După 163 de zile petrecute conectată cu Pirs, ieri la ora 16:50, Progress MS-07 s-a desprins de Stația Spațială Internațională și va zbura autonom aproape o lună de zile, până în 26 aprilie, când va reveni prin atmosferă. Acest lucru este din nou ciudat, pentru că de obicei misiunile Progress nu sunt extinse atât de mult după desprinderea de ISS, deși uneori ele au mai zburat autonom timp trei săptămâni, însă mereu Roscosmos oferea detalii despre experimentele desfășurate la bord. Nu și de această dată însă.

Următoarea navă cargo care va ajunge la Stația Spațială Internațională este Dragon CRS-14, a cărei lansare este programată să aibă loc săptămâna viitoare.

Progress MS-07 imediat după separarea de ISS și localizarea instrumentului misterios (fotografie realizată de astronautul Oleg Artemyev)
Progress MS-07 imediat după separarea de ISS și localizarea instrumentului misterios (fotografie realizată de astronautul Oleg Artemyev)