Un scurt inventar al treptelor primare Falcon 9

Treaptă primară Falcon 9

Astăzi SpaceX sărbătorește astăzi exact 1 an de când a reușit lansarea unei rachete Falcon 9 cu o treaptă primară second-hand. Să vedem cum au evoluat lucrurile în ultimul an pentru SpaceX și câte trepte primare mai mare în hangare.

După ce SpaceX a reușit în decembrie 2015 recuperarea treptei primare a rachetei Falcon 9, au urmat alte 23 de tentative reușite de recuperare, fie că este vorba de Landing Zone 1 din Florida, fie una dintre cele două barje trimise să întâmpine treapta care nu mai avea suficient combustibil pentru a ajunge înapoi la sol. Cele 23 de tentative reușite nu înseamnă și 23 de trepte primare în hangarele SpaceX, pentru că 9 dintre acestea au zburat din nou de cel mult două ori, unele sunt păstrate drept suvenir și altele au fost avariate și nu merită efortul de a le repare pentru refolosire. Nici o treaptă Falcon 9 nu a efectuat încă 3 zboruri, acest lucru se pare că este rezervat pentru Falcon 9 Block 5.

În 22 februarie 2018, SpaceX lansa satelitul spaniol Paz folosind treapta B1038 a doua oară, după ce aceasta a fost folosită anul trecut și pentru urcarea pe orbită a satelitului Formosat-5. Nu a fost încercată recuperarea sa, pentru că a fost ultima treaptă Falcon 9 FT și SpaceX dorește să-și optimizeze procedurile de pregătire de zbor a treptelor refolosite și pentru acest lucru preferă să renunțe la treptele de generație mai veche. În cele din urmă, SpaceX urmează să folosească doar Falcon 9 Block 5, ultima iterație a rachetei, care urmeză să debuteze în curând, până atunci SpaceX mai are în inventar doar varianta Block 4, reușind să scape, într-un fel sau altul, de versiunile mai vechi.

SpaceX are în acest moment în hangare 8 trepte primare Falcon 9, gata de zbor. Și prin gata de zbor mă refer la faptul că sunt pregătite pentru lansare în următoarele 1-2 luni. Ce știm cu siguranță este că pentru următoarea lansare, din 29 martie 2018 (Iridium) SpaceX va folosi treapta B1041, refolosită după lansarea sateliților Iridium NEXT din 9 octombrie 2017. Lansarea din 2 aprilie 2018 (CRS-14) va folosi treapta B1039, refolosită și ea după lansarea CRS-12 din 14 august 2017. Nici una din cele două trepte pomenite mai sus nu vor fi recuperate.

Prima treaptă Falcon 9 Block 5 (B1046) va debuta la sfârșitul lunii aprilie, odată cu lansarea satelitului Bangabandhu-1 și probabil va fi recuperată. Până atunci însă mai este programată lansarea unui satelit al NASA, denumit TESS, în 16 aprilie 2018, pentru care va fi folosită treapta B1045 aflată la primul său zbor, care ar urma să fie recuperată la sol și pregătită pentru un viitor zbor.

Au mai rămas două trepte, ambele programate pentru sfârșitul lunii aprilie: B1040 și B1043. treapta B1040, care a pus pe orbită naveta autonomă OTV-5 a US Air Force (X-37B) în 7 septembrie 2017 va fi folosită pentru a doua oară, urmând să lanseze satelitul SES-12 (fiind la al doilea zbor, nu va fi recuperată), iar B1043 va lansa un nou grup de sateliți Iridium, asta după ce a fost deja folosită pentru controversata misiune secretă Zuma și probabil nu va fi recuperată. Prin folosirea acestei trepte, SpaceX speră să se absolve de orice vină în ceea ce privește eșecul misiunii, în care se pare că satelitul nu s-a desprins de treapta secundară.

SpaceX mai are la dispoziție și B1042 (care a lansat Koresat-5A) despre care nu se cunoaște când și dacă va va fi folosită iar B1047 pare să fie seria celei de-a doua trepte Block 5, aflată deocamdată în hangarele de la McGregor, fără să-i fie cunoscută asignarea unei misiuni. Dacă urmăriți succesiunea seriilor, veți observa că lipsește B1044. Acest lucru s-a întâmplat pentru că B1044 a fost folosit în lansarea Hispasat 3W de la începutul lunii martie și nu a mai fost recuperat.

Așadar, la finalul lunii aprilie, dacă totul merge conform planului, SpaceX ar trebui să rămână în urma curățeniei de primăvară cu doar patru trepte primare disponibile pentru zbor: B1042 (Block 4), B1045 (Block 4), B1046 (Block 5) și Block 1047 (Block 5) așa că ne putem aștepta ca în scurt timp întreaga flotă SpaceX să fie compusă doar din trepte primare Block 5.