A 50-a lansare Falcon 9

SpaceX a ajuns la a 50-a lansare Falcon 9 mai repede decât au reușit Atlas V sau naveta spațială, după ce în dimineața zilei de astăzi (07:33), un satelit de telecomunicații spaniol (Hispasat 30W-6) a ajuns pe orbită, urmând ca în următoarea perioadă să fie poziționat pe orbită geostaționară. Acum 10 ani, Falcon 9 nu exista iar Falcon 1 nu reușea să ajungă încă pe orbită.

La peste 6 tone, Hispasat 30W-6 este cel mai greu satelit lansat de SpaceX spre orbita geostaționaă, motiv pentru care combustibilul din prima treaptă nu a fost suficient pentru ca aceasta să revină la sol. Condițiile meteo din Atlantic au făcut ca barja OCISLY să rămână în port, astfel că prima treaptă (B1044, una nouă, nefolosită în prealabil) să se prăbușească în ocean. Nici conul protector nu a fost recuperat, pentru că racheta de astăzi nu a fost echipată cu ultima versiune a acestuia, care a zburat cu ocazia ultimei lansări Falcon 9. De fapt, probleme cu acest con, care protejează satelitul în primele faze ale zborului atmosferic, au dus la amânarea lansării cu câteva zile.

A fost deja a 5-a lansare SpaceX din acest an. Următoarea lansare SpaceX este programată pentru sfârșitul lunii, când o rachetă Falcon 9 va lansa (alți) 10 sateliți pentru compania de telecomunicații Iridium. Următorul zbor Falcon Heavy va avea loc în iunie și deși racheta celor de la SpaceX nu este certificată pentru misiuni ale armatei, US Air Force va lansa cu această ocazie 25 de sateliți, fiecare cântărind mai puțin de 225 kilograme, într-o misiune test. De această dată, Falcon Heavy va avea în componență boostere Block 5, care urmează să debuteze în aprilie. Al treilea zbor Falcon Heavy este programat pentru sfârșitul anului și va avea la bord satelitul saudit (construit de Lockheed Martin) Arabsat-6A.