Tianzhou-1 a andocat pentru a treia oară cu Tiangong-2

Tianzhou-1

Tianzhou-1, prima navă cargo chinezească, a fost lansată în 20 aprilie 2017 la bordul rachetei Chang Zheng 7, în ceea ce a fost al doilea zbor al noului lansator chinezesc de nouă generație. Tianzhou-1 este echivalentul chinezesc al navei rusești Progress și urmează să fie folosit pentru aprovizionarea următoarei stații spațiale chinezești (CSS – Chinese Space Station sau Tiangong-3).

Prima cuplare dintre Tianzhou-1 și stația spațială Tiangong-2 a avut loc la două zile după lansarea transportorului chinezesc, în 22 aprilie. Au urmat apoi o serie de manevre de alimentare cu combustibil a stației spațiale (o operațiune care în condiții de imponderabilitate nu este tocmai trivială), după care, în 20 iunie, cele două vehicule s-au separat și Tianzhou-1 a rămas în vecinătatea stației câteva ore, andocând ulterior pentru a doua oară. O zi mai târziu, cele două vehicule s-au separat din nou și a urmat o serie de manevre individuale. A treia și probabil ultima andocare a avut loc ieri, când Tianzhou-1 a exersat o apropiere rapidă de Tiangong-2, în pregătirea viitoarelor vizite spre Tiangong-3, spre deosebire de traiectoria folosită frecvent în trecut de capsulele Soyuz și Progress, care andocau la două zile după lansare, în loc de câteva ore.

Tianzhou-1 are o lungime de 10.6 metri, un diametru maxim de 3,35 metri și o masă de 13 tone. Tianzhou-1 va sta la baza viitorului modul central al stației spațiale chinezești Tiangong-3, care urmează să înceapă să fie asamblată pe orbită începând cu 2019, folosind lansatorul Chang Zheng 5. Încă nu se știe dacă recentul incident cu racheta Chang Zheng 5 va cauza întârzieri în programul asamblării noii stații chinezești, dar misiunea Chang’e 5 care urma să fie lansată în acest an, folosind aceeași rachetă, a fost deja amânată.

Tiangong-1, prima stație spațială chinezească, se află în continuare pe orbită, însă aceasta nu mai răspunde comenzilor venite de la sol și se așteaptă ca reintrarea necontrolată în atmosferă să aibă loc spre finalul acestui an.