Soyuz MS-06 a andocat cu Stația Spațială Internațională

Soyuz MS-06 lansată spre ISS

O rachetă Soyuz-FG a lansat o nouă capsulă Soyuz pe orbită și a plasat-o pe o traiectorie expres spre Stația Spațială Internațională. După doar 5 ore, 38 de minute și 16 secunde de la lansare, după efectuarea a doar 4 orbite în jurul Pământului, Soyuz MS-06 andoca cu ISS (la modulul Posik din cadrul segmentului rusesc al stației), stabilind un nou record în ceea ce privește timpul în care o capsulă ajunge de pe rampă la avanpostul orbital.

Capsula Soyuz MS-06 a ajuns pe orbită la 8 minute și 45 de secunde după aprinderea motoarelor primei trepte și după ce aceasta a trecut pe deasupra stației de recepție a telemetriei de la noul cosmodrom Vostochny. Acest lucru a făcut posibilă traiectoria expres spre ISS, altfel astronauții ar fi fost nevoiți să urmeze traiectoria clasică, adică 2 zile petrecute la bordul incomodei capsule rusești. Confirmarea unei inserții orbitale bune când capsula se află deasupra noului cosmodrom este esențială pentru o traiectorie de 6 ore spre ISS. Andocarea cu stația spațială a avut loc azi-dmineață, la ora 05:55.

Alexander Misurkin (Roscosmos), Mark Vande Hei (NASA) și  Joe Acaba (NASA) au adus la șase numărul astronauților aflați pe orbită, alături de Randy Bresnik (NASA), Sergei Riazanski (Roscosmos) și Paolo Nespoli (ESA), ultimii trei aflându-se în spațiu de 47 de zile, completând astfel echipajul Expediției 53 de pe Stația Spațială Internațională. Primii trei urmează să revină pe Pământ în luna februarie a anului viitor, în timp ce cei trei care se aflau astăzi pe orbită se vor întoarce acasă în luna decembrie a acestui an.

Următoarea lansare spre Stația Spațială Internațională este programată pentru luna noiembrie, când o nouă capsulă Cygnus a companiei Orbital ATK va transporta pe orbită provizii, echipamente hardware și noi experimente științifice pentru echipajul de la bordul stației (echipajul curent este angajat în 250 de experimente științifice).