Soyuz MS-04 a revenit azi-noapte pe Pământ

Soyuz MS-04

Fiodor Yurchikhin, Jack Fischer și Peggy Whitson au revenit pe Pământ în cursul nopții, la bordul capsulei Soyuz MS-04. Primii doi au petrecut 136 de zile la bordul Stației Spațiale Internaționale (unde au ajuns cu capsula Soyuz MS-04, lansată în 20 aprilie 2017 de la Baikonur cu o rachetă Soyuz FG) iar Peggy Whitson și-a exitns cu 3 luni șederea pe orbită, pentru a compensa lipsa unui astronaut rus (din cauza dificultăților financiare, Roscosmos și-a redus de la 3 la 2 numărul de persoane de pe Stația Spațială Internațională, cel puțin până când modulul Nauka va fi lansat).

Astfel, lansarea Soyuz MS-04 din aprilie, avându-i la bord pe Fiodor Yurchikhin și Jack Fischer, a fost prima lansare Soyuz cu două persoane la bord din 2003. În 24 aprilie, Peggy Whitson devenea astronautul american cu cele mai multe ore petrecute cumulat pe orbită, depășindu-l pe deținătorul recordului de până atunci, Jeff Williams. Astăzi, după revenirea pe Pământ, Peggy Whitson se poate lăuda cu un număr de 289 de zile petrecute la bordul Stației Spațiale Internaționale și cu un record de 665 de zile și 23 de ore petrecute în spațiu, ceea ce o plasează pe primul loc într-un clasament al numărului de zile petrecute în spațiu de un astronaut american. Într-un clasament general, este doar pe locul 7, însă este cea mai bine situată femeie într-un astfel de top, departe însă de cele 878 de zile ale lui Gennady Padalka, care se află în fruntea clasamentului și care cu greu va putea fi detronat în viitorul apropiat. Din punct de vedere al orelor cumulate în activități extravehiculare, Peggy Whitson este pe un onorant loc 3, cu un total de 60 de ore și 21 de minute, realizate în 10 astfel de activități. Încă un amănunt: Peggy Whitson a făcut ocolul Pământului de 4623 de ori.

Fiodor Yurchikhin a predat oficial comanda stației americanului Randy Bresnik, care a rămas pe orbită împreună cu rusul Serghei Ryazanskiy și italianul Paolo Nespoli în așteptarea următorului echipaj.

După desprindere, propulsoarele Soyuz au fost activate pentru 8 secunde, pentru a depărta capsula de avanpostul orbital. O a doua manevră de 13 secunde a plasat capsula pe o traiectorie care să o depărteze la 12 kilometri de ISS înainte ca propulsorul să fie pornit din nou, de această dată pentru secvența principală de frânare, care durează 4 minute și 37 de secunde. Viteza capsulei a scăzut în urma acestei manevre cu 128 m/s, transformând traiectoria orbitală într-un suborbitală care avea să ducă capsula deasupra Kazahstanului.

Parașutele intermediare ale capsulei s-au deschis la o altitudine de 10.8 kilometri, după care la 7 kilometri a fost deschisă parașuta principală, viteza reducându-se de la 0.7 Mach la 80 m/s. Trei retrorachete au fost ulterior activate la altitudinea de 3 metri, reducând și mai mult viteza finală a capsulei, imediat înainte de impactul cu stepa din Kazahstan. Contactul cu solul a avut loc la ora 04:21, echipele de recuperare ajungând în câteva minute la fața locului. Toți cei 3 astronauți sunt într-o stare bună.

Soyuz MS-04
Soyuz MS-04, cu câteva momente înainte de a atinge solul.

Următoarea lansare spre Stația Spațială Internațională va avea loc în 13 septembrie, când rusul Alexander Misurkin (aflat la al doilea său zbor pe orbită) și americanii Mark Vande Hei (aflat al primul său zbor cosmic) și Joseph Acaba (al treilea zbor) vor completa echipajul aflat deja la bordul ISS, unde vor ajunge cu ajutorul capsulei Soyuz MS-06.