Proton-M lansează satelitul Amazonas-5

Proton-M cu Amazonas-5

O rachetă Proton-M (cu o treaptă superioară Briz-M) a lansat ieri, la ora 22:23, satelitul de telecomunicații Amazonas-5. Este a treia lansare Proton-M a anului și a doua destinată sectorului privat. 

Prima treaptă Proton-M constă dintr-un rezervor central și alte șase rezervoare laterale, dispuse simetric, fiecare dotat cu câte un motor RD-276. A doua treaptă are trei motoare RD-0210 și un motor RD-0211. Satelitul este atașat celei de-a treia trepte, denumită Briz-M, care îl ajută și în inserția orbital finală (61 grade vest). Pentru Amazonas-5, motorul treptei Briz-M  fost activat de 5 ori până au fost atinși parametri orbitali doriți, pe parcursul a peste 9 ore. Briz-M a fost activat la 11 minute după lansare. Satelitul companiei Space Systems Loral (SSL) are o masă de 5.9 tone și este folosit pentru transmisii de date, televiziune și telecomunicații pentru regiunea sud-americană. Durata de viață așteptată este de 15 ani.

Lansarea de azi-noapte a fost a 95-a pentru compania International Launch Services (ILS), responsabilă în ultimii ani cu lansările Proton pentru sectorul privat (din 1996), și a 30-a pentru compania SSL. Pentru racheta Proton, a fost lansarea cu numărul 415, prima având loc în anul 1965. Inițial, lansatorul urma să fie folosit ca rachetă balistică intercontinentală de calibru greu, pentru lansarea unor bombe termonucleare masive, de 100 de megatone, însă în cele din urmă s-a renunțat la această idee și Proton a devenit o rachetă pentru lansări orbitale. Proiectul a fost inițial dezvoltat de Vladimir Chelomei, ca reacție la masiva rachetă N-1 a lui Korolev, însă N-1 nu a avut decât 4 lansări, toate ratate. Alături de Delta IV Heavy și Ariane 5, Proton-M este una dintre cele mai puternice rachete pe care le avem în acest moment la dispoziție. Înaltă de 58 de metri, Proton-M poate urca peste 22 de tone pe orbita terestră joasă și peste 6 tone pe orbită geostaționară, acest lansator având un rol esențial în asamblarea Stației Spațiale Internaționale, alături de lansările navetei spațiale americane. Primul zbor al variantei Proton-M a avut loc în 2001.

Următoarea lansare Proton-M/Briz-M este programată pentru sfârșitul lunii septembrie, când AsiaSat-9, un nou satelit construit de SSL, va ajunge pe orbită geostaționară.