Lansări Proton-M, Changzheng-2C, Ariane 5 ECA și planuri pentru Marte

Test al motorului Raptor

Urmează o perioadă de câteva ore cu multe evenimente legate de explorarea spațiului cosmic. Să le luăm pe rând.

Astăzi, joi, la ora 21:52 este programată lansarea unei rachete Proton-M de la Baikonur, care urmează să urce pe orbită satelitul AsiaSat-9. Pentru acest lucru va fi folosită o treaptă Briz-M, așa cum ne-a obișnuit lansatorul rusesc. AsiaSat-9 are peste 6 tone și este construit de compania americană SSL, urmând să înlocuiască satelitul AsiaSat-4 în slotul orbital 122 grade est. De la lansare și până la separarea treptei Briz-M va dura 9 ore și 13 minute. Lansarea poate fi urmărită în direct.

Proton-M cu AsiaSat-9
Proton-M cu AsiaSat-9, pregătită pentru lansare

La noapte la ora 01:00, compania americană Lockheed Martin va prezenta la Congresul Internațional de Astronautică de la Adelaide din Australia o viitoare navă care va putea transporta astronauți pe suprafața lui Marte. Lockheed Martin propune un proiect pentru un vehicul reutilizabil, care urmează să fie alimentat pe orbită și astfel să fie capabil să fie folosit de mai multe ori. Aceasta poate să facă parte din viitoarea stație spațială cis-lunară care urmează să fie construită de NASA și partenerii săi, după 2020.

Vehiculul propus de Lockheed Martin pentru amartizare
Vehiculul propus de Lockheed Martin pentru amartizare

Vineri dimineața la ora 7:13 va avea loc revenirea Chinei pe scena lansărilor de rachete, după cele două eșecuri din această vară. Nu se cunosc prea multe detalii despre lansarea rachetei Changzheng-2C, despre satelitul de la bord și nici nu vom avea, cel mai probabil, transmisiune în direct. Changzheng 2C a avut parte de 41 de lansări până acum și doar un singur eșec (în 2011), fiind un lansator de calibru redus, capabil să lanseze 3.8 tone pe orbită terestră joasă.

O rachetă Changzheng-2C
O rachetă Changzheng-2C

La doar 15 minute după lansarea din China, tot în Australia este așteptată prezentarea lui Elon Musk (vineri la ora 7:30), în care acesta va aduce noi detalii cu privire la planurile sale pentru viitoarea rachetă marțiană. Denumită inițial BFR (Big F..alcon Rocket), redenumită anul trecut ITS (Interplanetary Transport System), este de așteptat ca Elon Musk să ne prezinte o variantă mai realistă, redusă ca dimensiuni și performanțe, a rachetei prezentate anul trecut, dar și detalii despre motorul Raptor (propulsat cu metan), la care SpaceX lucrează de câțiva ani de zile și care va face parte din BFR/ITS. Prezentarea va putea fi urmărită în direct.

Test al motorului Raptor
Test al motorului Raptor

Șirul evenimentelor spațiale din aceste zile va fi încheiat în noaptea de vineri spre sâmbătă, când o rachetă Ariane 5 ECA va încerca pentru a doua oară să lanseze sateliții Intelsat-37e și BSAT-4a. În 6 septembrie motorul Vulcain 2 s-a oprit la câteva secunde după aprindere, după ce computerul de bord a detectat o problemă la unul dintre cele două propulsoare cu combustibil solid, însă acum racheta Ariane 5 este din nou pe rampa de lansare și o putem vedea în direct pe pagina oficială Arianespace.

Satelitul BSAT-a
Satelitul BSAT-a