Programul spațial chinezesc se pregătește pentru restart

Lansatorul chinezesc Chang Zheng 5

Două lansări consecutive ratate au suspendat programul spațial chinezesc și au cauzat întârzieri în lansările programate pentru restul anului. Însă rachetele chinezești vor reveni în curând pe rampele de lansare și în curând vom vedea din nou taikonauți pe orbită.

În 18 iunie 2017, treapta superioară a unei rachete Chang Zheng 3B nu reușea să pună satelitul Zhongxing-9A pe orbita planificată. Două săptămâni mai târziu, în 2 iulie 2017, al doilea zbor al celei mai puternice rachete chinezești de nouă generație, Chang Zheng 5 avea să fie unul care a dus la pierderea satelitului Shijian‑18, unul dintre cei mai masivi sateliți construiți până acum. Motivul? Prima treaptă nu s-a separat la timp și motoarele celei de-a doua trepte nu au mai putut compensa masa suplimentară. Cele două incidente au suspendat orice lansare din China până la clarificarea problemelor și au spulberat planul asiaticilor de a avea 30 de lansări în 2017, așa cum anunțaseră la începutul anului (în prezent, SUA a lansat mai multe rachete în 2017 decât au lansat Rusia și China împreună). Mai mult decât atât, ultimul zbor al unei rachete Chang Zheng 2D (28 decembrie 2016) nu a fost unul lipsit de probleme, iar ultimul zbor al rachetei Chang Zheng 4C (21 august 2016) a fost și el un eșec.

În septembrie însă, China speră să reia șirul lansărilor, cu o rachetă Chang Zheng 2D, care ar urma să plaseze pe orbită satelitul de observații Zhangheng-1 sau cu o rachetă Chang Zheng 4C, care ar urma să lanseze satelitul Fengyun-3D. În acest an, Agenția Spațială Chineză (CNSA) dorește să anunțe o nouă generație de taikonauți, formată din 10 sau 12 absolvenți, din care 2 vor fi femei. În următorii 5 ani, China dorește să lanseze 4 misiuni cu echipaj uman care să ajungă pe noua stația spațială chinezească, a cărei construcție va începe din 2019. Până în prezent, China a lansat în spațiu 11 persoane, ultima dată în octombrie 2016, când doi taikonauți au petrecut 33 de zile pe orbită, la bordul capsulei Shenzhou-11 și a modulului orbital Tiangong-2.

Din păcate, una din victimele acestei pauze pare să fie sonda Chang’e 5 care urma să fie lansată în această toamnă folosind o rachetă Chang Zheng 5, însă se pare că lansarea a fost mutată în 2018. Chang’e 5 ar urma să ajungă pe Lună, de unde să se întoarcă cu cel puțin 2 kilograme de probe din solul selenar.