InSight – următoarea misiune marțiană americană

InSight

Dacă ieri am scris despre Mars 2020, asta nu înseamnă că roverul NASA este următoarea misiune cu destinația Marte. InSight va profita de alinierea dintre cele două planete din 2018 și va porni spre Marte în 5 mai 2018, la bordul unei rachete Atlas V 401 de la baza aeriană Vandenberg, fiind astfel prima misiune interplanetară lansată din vestul Statelor Unite. Oportunitatea lansării unei misiuni marțiene are loc o dată la 26 de luni.

InSight trebuia să fie lansat în martie 2016, însă o problemă cu unul din echipamente a dus la amânarea lansării pentru următoarea oportunitate. Sonda, un lander alimentat de panouri solare și cu o masă de 360 kilograme, va ajunge pe suprafața Planetei Roșii în 26 noiembrie 2018, în jurul ecuatorului (Elysium Planitia), pentru a studia activitarea seismică de pe Marte. Regiunea Elysium Planitia este a doua cea mai mare zonă vulcanică de pe Marte, fiind un perimetru de 1700×2400 km ce cuprinde vulcanii Hecates Tholus, Albor Tholus și Elysium Mons.

Un braț robotic al sondei va plasa pe suprafața planetei două instrumente: un seismograf, a cărui dezvoltare a fost condusă de Agenția Spațială Franceză (CNES) și o sondă, dezvoltată de inginerii germani, care va coborî 3 metri în solul marțian, pentru a măsura cantitatea de căldură care vine din interiorul planetei. Seismograful este atât de sensibil încât poate detecta mișcări ale scoarței marțiene de ordinul diametrului unui atom de hidrogen, urmând să înregistreze cutremure marțiene și impacturi ale suprafeței acesteia cu meteoriți, impacturi care vor oferi mai multe informații despre straturile planetei. Un al treilea experiment va folosi telecomunicații între sondă și Pământ, pentru a detecta cu precizie perturbațiile rotirii planetei în jurul axei.

A doua parte a misiunii europene ExoMars trebuia să pornească spre Marte tot în 2018, însă misiunea a fost amânată pentru 2020.