Echipajul Soyuz MS-06 a ajuns la Baikonur

Echipajul Soyuz MS-06

Joe Acaba, Mark Vande Hei și Alexander Misurkin, parte a Expedițiilor 53 și 54 au ajuns ieri la Baikonur (Kazahstan), unde se pregătesc pentru lansarea la bordul următoarei capsulei cu echipaj (Soyuz MS-06), lansare programată pentru 13 septembrie 2017, ora 00:17.

Odată cu cei trei au ajuns la Baikonur pentru familiarizarea cu capsula Soyuz MS-06 și echipajul de rezervă, format din Aleksandr Skvortsov, Scott Tingle, și Shannon Walker. Joe Acaba, în vârstă de 50 de ani, se află în fața celui de-al treilea zbor cosmic, după misiunile STS-119 (Discovery) și Soyuz TMA-04M, în timp ce al doilea astronaut american din echipaj, Mark Vande Hei se află la primul său zbor orbital. Rusul Alexander Misurkin a mai zburat la bordul ISS în 2013, cu capsula Soyuz TMA-08M. Cei trei vor parcurge ruta expres spre Stația Spațială Internațională, andocând la doar 6 ore după lansare și alăturându-se echipajului Expediției 53, aflat deja pe orbită și compus din americanul Randy Bresnik, rusul Serghei Riazanski și italianului Paolo Nespoli.

Lansarea din 13 septembrie va fi a 135-a lansare a unei capsule Soyuz. Din 30 octombrie 2002, toate lansările cu echipaj uman din Kazahstan se realizează folosind racheta Soyuz-FG, derivată din Soyuz-U (în prezent retrasă din uz, după ce ultimul zbor a avut loc în 22 februarie 2017, când a lansat pe orbită o capsulă Progress). În viitor, Soyuz-FG urmează să fie și ea retrasă și înlocuită cu varianta mai modernă Soyuz 2. Capsula Soyuz MS-06 a fost alimentată cu combustibil, a trecut toate testele preliminare dinaintea lansării și în aceste zile este pregătită pentru a fi montată la bordul rachetei Soyuz-FG.

Soyuz MS-06 pregătită pentru lansare
Soyuz MS-06 pregătită pentru lansare

Joe Acaba, Mark Vande Hei și Alexander Misurkin vor reveni pe Pământ tot la bordul capsulei Soyuz MS-06, în a doua jumătate a lunii februarie 2018. În prezent Soyuz MS-05 este andocată la Stația Spațială Internațională și aceasta va fi folosită în decembrie pentru a-i aduce acasă pe Randy Bresnik, Serghei Riazanski și Paolo Nespoli.