A doua rachetă Soyuz este în drum spre Vostochny

Soyuz-2 pe rampa de lansare de la Vostochny, aprilie 2016

În 27 aprilie 2016 avea loc prima lansare a unei rachete de la noul cosmodrom rusesc Vostochny. Construit pentru a diminua dependența Federeției Ruse față de Kazahstan și Baikonur, Vostochny a fost încă de la început marcat de scandaluri de corupție, depășiri ale bugetului, întârzieri și probleme logistice.

Plasat în estul îndepărtat, aproape de Oceanul Pacific și de granița cu China, noul cosmodrom urmează să fie folosit în principal pentru lansări civile, cosmodromul de la Plesetsk – de unde pot avea loc și lansări polare (sau pe orbite Molniya) – continuând să rămână dedicat în special lansărilor militare.

Lansarea din 27 aprilie 2016 a fost mai mult simbolică, pentru că nici o altă rachetă nu se va afla pe rampa de lansare la Vostochny până cel mai devreme la finalul lui 2017. Pentru că doar o singură rampă este funcțională, cea dedicată rachetelor Soyuz-2. O a doua rampă urmează să găzduiască lansările rachetei Angara (nu înainte de 2021) și o a treia rampă urmează să fie construită pentru un viitor lansator de mare calibru (după 2023). Racheta Soyuz-2, lansată de la Vostochny a plasat pe orbită, cu ajutorul unei trepte secundare Volga, satelitul Mikhailo Lomonosov, folosit pentru observații în spectrul radiațiilor gama. Cele două zboruri ale rachetei Angara au avut loc de la Plesetsk (Angara 1.2PP și Angara A5), de unde este planificat să aibă loc și o a treia lansare (Angara A1.2), cândva la sfârșitul acestui an.

La sfârșitul acestei săptămâni vor ajunge la Vostochny componentele unei noi rachete Soyuz-2 și a unei trepte superioare Fregat, care urmează să fie pregătită pentru lansarea a doi sateliți de observație, Kanopus V No.4 și Kanopus V No. 5. Nu a fost stabilită încă o dată pentru această lansare. Abia în 2018 s-ar putea să vedem mai multe lansări din estul Rusiei, dacă unele dintre lansările contractate deja de compania OneWeb vor avea loc de aici. Asta pentru că Soyuz-2 poate fi deja lansată din trei locuri, unde infrastructura este mult mai adecvată: Baikonur, Plesetsk și Kourou.

Soyuz-2 pe rampa de lansare de la Vostochny, aprilie 2016
Soyuz-2 pe rampa de lansare de la Vostochny, aprilie 2016