Ariane 5 amână a cincea lansare din 2017

Ariane 5 ECA

Compania europeană Arianespace părea că și-a revenit după greva din Guiana Franceză din primăvară, care i-a blocat activitățile o perioadă de câteva săptămâni, și urma să lanseze în cursul nopții o nouă rachetă Ariane 5, cu doi sateliți de telecomunicații: Intelsat 37e și BSAT-4a, însă lansarea nu a decurs așa cum trebuia.

Lansarea urma să fie a 9-a din 2017 (VA239, a 239-a lansare a unei rachete din familia Ariane) pentru Arianespace și a 5-a lansare Ariane 5 de la Kourou (Guiana Franceză), realizată de această dată de pe rampa cu numărul 3, programată pentru ora 00:51. A fost folosită o variantă ECA a rachetei Ariane 5, la fel ca ultimele 5 lansări (având debutul în 2005 și folosită preponderent de atunci). Înaltă de 54.8 metri și cu o masă de 780 de tone pe rampa de lansare, Ariane 5 poate ridica pe orbită peste 10 tone (10838 kilograme). Cei doi sateliți urmează să ajungă pe orbite geostaționare, așa cum ne-au obișnuit lansările comerciale Ariane 5.

Când numărătoare inversă a ajuns la zero, motorul central Vulcain 2 al rachetei a fost activat și urma, după 7 secunde, activarea celor două propulsoare auxiliare cu combustibil solid. Însă computerul de bord a detectat o problemă la sistemul electric al unuia dintre cele două boostere cu combustibil solid și nu doar că nu a mai comandat pornirea acestora, dar a ordonat și oprirea motorului Vulcain 2. Fereastra destinată lansării a fost de 33 de minute, dar în aceste condiții era clar că racheta Ariane 5 nu va încerca o nouă lansare în aceași zi. Arianespace nu a anunțat deocamdată o nouă dată pentru o nouă tentativă de lansare. Ultima dată când o lansare Ariane 5 a fost anulată după pornirea motorului Vulcain 2 a fost în 2011. O scurtă înregistrare a momentului în care motorul principal a fost pornit și ulterior oprit, poate fi văzută aici. O nouă tentativă de lansare va avea loc nu mai devreme de sfârșitul lunii septembrie și acest incident nu va afecta restul de zboruri programate de Arianespace. În 7 septembrie, racheta urmează să fie mutată de pe rampă și adusă înapoi în clădirea de asamblare, pentru investigații suplimentare.

Dacă racheta Ariane 5 începea să urce de pe rampa de lansare, continua să o facă vertical timp de 13 secunde, după care avea loc o rotire spre est, pentru plasare pe orbita corectă. Motorul Vulcain 2 este de obicei folosit pentru 9 minute și 2 secunde, după care are loc desprinderea primei trepte secundare (9 minute și 6 secunde). După 47 de minute și 15 secunde, cei doi sateliți s-ar fi desprins și misiunea rachetei ar fi fost considerată considerat încheiată. Prima treaptă se prăbușește în Oceanul Atlantic, revenind prin atmosferă de la o altitudine de 640 kilometri și o viteză de 9365 m/s.

Intelsat 37e este un satelit geostaționar, cu o masă de 6438 kilograme, construit de Boeing pentru compania Intelsat și destinat telecomunicațiilor din cele două Americi, Europa și Africa (342 grade est), permițând viteze de 45 Gbps (în benzile C-, Ku, Ka). Perioada de viață estimată de producător este de cel puțin 15 ani.

BSAT-4a, al doilea satelit de la bordul Ariane 5, este construit de SSL (Space System Loral) este destinat serviciilor de televiziune digitală și va acoperi zona Japoniei (110 grade est). Cu o masă de 3520 kilograme, satelitul are la bord 24 de transpondere în bandă Ku, find construit pe platforma SSL 1300.

BSAT-4a
Satelitul BSAT-4a pregătit pentru lansare

Pentru acest an, Arianespace mai are planificate două lansări: o rachetă Vega în 8 noiembrie și o nouă lansare Ariane 5 în decembrie, pentru lansarea a încă 4 sateliți Galileo, parte a sistemului european civil de localizare. Ariane 6, succesoarea actualei Ariane 5, va fi lansată în 2020 și oficialii Arianespace declară că vor putea lansa două rachete Ariane 6 la o distanță de minimum 9 zile, față de 31 de zile cât are nevoie în prezent, deși nu se vorbește deloc despre tehnologii de reutilizare ale componentelor noii rachete.