FORMOSAT-5, primul satelit taiwanez lansat de Falcon 9

Falcon 9 și FORMOSAT-5

A fost o lansare perfectă pentru SpaceX, în care totul a părut că este rutină: de la numărătoarea inversă, până la plasarea satelitului FORMOSAT-5 pe orbită și recuperarea primei trepte pe barja Just Read The Instructions. Deși fereastra de timp în care putea avea loc lansarea de ieri se întindea pe durata a 44 de minute, Falcon 9 a parăsit rampa de lansare de la Vandenberg din prima încercare, la ora 21:51

Însă dacă din punct de vedere tehnic lansarea a fost un succes, din punct de vedere economic, aceasta a fost un dezastru pentru SpaceX. Primul satelit construit în întregime în Taiwan de către agenția spațială locală National Space Organization (NSPO), FORMOSAT-5 trebuia să zboare la bordul unei rachete Falcon 1e, conform unei înțelegeri dintre NSPO și SpaceX din 2010. Însă planurile pentru continuarea dezvoltării rachetei Falcon 1e au fost abandonate, pentru ca SpaceX să-și poate redirecționa mai eficient resursele în proiectare rachetei Falcon 9, care a avut primul zbor în 4 iunie 2010. Clienții contractați pentru viitoare zboruri Falcon 1e au fost transferați spre noul lansator.

Satelitul FORMOSAT-1 cântărește doar 475 de kilograme (Falcon 1 putea, teoretic, lansa pe orbită încărcături de maximum 670 kilograme), în condițiile în care racheta Falcon 9 poate lansa pe orbita terestră joasă aproape 10 tone. NSPO a plătit pentru această lansare 23 de milioane de dolari, în condițiile în care tariful SpaceX pentru o rachetă Falcon 9 este în prezent de peste 60 de milioane de dolari.

Câteva numere despre lansarea SpaceX de ieri: a fost a 40-a lansarea a unei rachete Falcon 9, a 12-a lansare SpaceX din 2017 și a 15-a treaptă primară recuperată (de data aceasta, pe barja Just Read The Instructions), a 11-a recuperare consecutivă a unei prime trepte. A fost probabil ultimul zbor al unei rachete Falcon 9 FT nouă, următoarele vor fi variante FT refolosite sau Falcon 9 Block 4, care a debutat în 14 august (CRS-14). Conform lui Elon Musk, prima treaptă a aterizat pe barjă la doar 70 de centimetri de centrul acesteia, iar în momentul aterizării viteza verticală era de 1.47 m/s iar cea laterală 0.15 m/s. Prima treaptă a revenit de la o altitudine de 247 km și o viteză maximă de mach 6.9.

Mai multe imagini cu lansarea sunt publicate pe contul de Flickr al SpaceX.