Prima treaptă Falcon 9 B0138.1 a ajuns în port

Falcon 9 B0138.1

După o lansare perfectă a satelitului Formosat-5, din prima încercare, prima treaptă Falcon 9 cu seria B0138.1 a revenit pe barja din largul Californiei. SpaceX nu are încă amenajată o zonă de aterizare pe coata de vest, la fel cum are în Florida, așa că rachetele Falcon 9 revin pe barja Just Read the Instructions și de acolo în portul orașului Los Angeles.

Treapta B0138.1 este într-o stare neașteptat de bună, fiind doar puțin avariată de lansare și de manevrele de frânare și de trecere prin atmosferă la viteze supersonice, așa că nu există nici un motiv ca această treaptă să nu revină cât de curând pe rampa de lansare. Chiar dacă satelitul de la bordul rachetei a avut ca destinație orbita terestră joasă (LEO), profilul de recuperare a primei trepte a fost cel folosit până acum în lansările spre orbită geostaționară (GTO), însă viteza treptei a fost mult mai mică de această dată (satelitul a avut o masă mai mică de jumătate de tonă). Barja a ajuns în portul Los Angeles în cursul zilei de ieri și urmează să fie procesată și pregătită pentru o nouă misiune. Mai multe fotografii pot fi găsite pe contul oficial de Flickr al SpaceX.

Falcon 9 B0138.1
Partea superioară a rachetei Falcon 9 B0138.1, după ce a fost recuperată

SpaceX pare că și-a revenit după sincopa din 1 septembrie 2016, când o rachetă a explodat pe rampă, cu câteva zile înainte de lansare. Următoarea lansare este programată pentru prima jumătate a lunii septembrie, când o rachetă Falcon 9 Block IV (a doua, după cea folosită în misiunea CRS-12) va lansa naveta fără echipaj uman X-37B a Forțelor Aeriene ale SUA, de pe rampa LC-39A din Florida. Misiunea poartă indicativul OTV-5 și nu știm deocamdată care dintre cele două navete vor fi folosite pentru această misiune. Ultima misiune de acest fel, OTV-4, a durat între 20 mai 2015 și 7 mai 2017 (717 zile). Pentru lansare se va folosi prima treaptă cu seria 1040, care urmează să fie recuperată pe Landing Zone 1.