Un american, un rus și un italian au ajuns în spațiu

Soyuz MS-05 andocat la ISS

Ieri la ora 18:41, o rachetă Soyuz-FG părăsea rampa de lansare numărul 1 de la Baikonur, urcând pe orbită capsula Soyuz MS-05 în care se aflau Randy Bresnik, Serghei Riazanski și Paolo Nespoli. După doar 4 orbite în jurul Pământului și la aproximativ 6 ore după lansare, capsula Soyuz MS-05 a andocat cu Stația Spațială Internațională la modulul rusesc Rassvet. Lansarea de ieri a fost a 134-a lansare a unui vehicul Soyuz cu echipaj la bord și a doua capsulă Soyuz de nouă generație (MS) care andochează cu ISS la câteva ore după lansare (astăzi, 29 iulie, 00:54), spre deosebire a doua variantă care necesită alte două zile suplimentare petrecute de astronauți în vehicul. Traiectoria mai rapidă este posibilă doar dacă stația de la sol de la Vostochny poate confirma parametri orbitali ai capsulei imediat după lansare și poate determina dacă aceasta a fost inserată corect pe o traiectorie care să nu necesite ajustări de-a lungul a două zile suplimentare.

După deschiderea sasului care separa cele două vehicule, echipajul Stației Spațiale Internaționale a ajuns din nou la numărul nominal de 6, cei trei alăturându-se lui Peggy Whitson, Fiodor Yurchikhin și Jack Fischer. Paolo Nespoli, la cei 60 de ani ai săi, se află la al treilea zbor în spațiu și mai merită menționat faptul că Randy Bresnik este fiul fotografului Ameliei Earhart.

Capsula Soyuz MS-04 este andocată la modulul Poisk (și urmează să revină pe Pământ în 2-3 septembrie), în timp de Progress MS-06 se află cuplat cu ISS la modulul Zvezda. Următorul zbor spre Stația Spațială Internațională este programat pentru 14 august, când o capsulă Dragon (CRS-12) este programată să transporte provizii și experimente științifice la bordul stației. În 9 și 25 august sunt programate manevre de ridicare a orbitei stației și în 17 august va avea loc o activitate extravehiculară rusească. La mijlocul lunii septembrie este programată următoarea lansare a unui echipaj, la bordul capsulei Soyuz MS-06

Soyuz MS-05 andocat la ISS
Soyuz MS-05 andocat la ISS