China se pregătește pentru a doua lansare Changzheng-5

Changzheng-5 este deocamdată mândria programului spațial chinezesc: urcând 25 de tone pe orbită joasă, sau 14 tone pe orbită geostaționară, noua rachetă chinezească rivalizează cu Delta IV Heavy și este mai puternică decât Ariane 5. După un prim zbor la sfârșitul anului trecut (când a avut loc lansarea – nu fără emoții – a satelitul Shijian-17), Changzheng-5 se pregătește pentru o nouă lansare în luna iunie: Shijian-18, unul dintre cei mai grei sateliți care urmează să ajungă pe orbită geostaționară, cântărind aproape 7 tone.

Changzheng-5 pregătită pentru o nouă lansare
Changzheng-5 pregătită pentru o nouă lansare

Shijian-18 este un satelit experimental de telecomunicații, cu o capacitate de 70 Gbps (de peste 3 ori mai mare decât precedentul satelit experimental, Shijian-13/ChinaSat-16, lansat luna trecută de o rachetă Changzheng-3B). Acesta va fi dotat cu motoare ionice cu xenon, LIPS-300 (mai puternice decât LIPS-200 aflate la bordul Shijian-13 și testate pentru prima dată în 2012 la bordul satelitului Shijian-9A). Xenonul, un gaz greu, este ionizat și apoi accelerat într-un câmp magnetic pentru a fi expulzat. În acest fel se generează un impuls pentru manevrarea satelitului într-un mod mult mai eficient decât în cazul combustibililor chimici clasici, dezavantajul fiind însă o forță mult mai mică.

Changzheng-5 are un diametru de 5 metri și o înălțime de 10 ori mai mare, urmând să fie lansată de la centrul din Wenchang, de pe insula Hainan, unde se află rampele de lansare pentru noile generații de rachete chinezești, Changzheng-5, Changzheng-6 și Changzheng-7. Rachetele sunt asamblate la Wenchang, după ce sunt transportate de la uzina din Tianjin pe apă, folosind vasele Yuanwang-21 and și Yuanwang-22.

Al treilea zbor Changzheng-5 urmează să lanseze în noiembrie sonda Chang’e-5, a cărei misiune este prelevarea de probe (2 kilograme) de pe fața nevăzută a Lunii. Doar Uniunea Sovietică a mai reușit să aducă probe de pe suprafața Lunii, asta dacă evident nu socotim și sutele de kilograme de roci aduse de astronauții americani în programul Apollo.