TEDxCluj 2017

TEDxCluj 2017 stă să înceapă și parsec.ro nu a putut să lipsească de la un eveniment din Cluj-Napoca al cărui slogan este Going Beyond, cu o rachetă decolând din fundal. Sâmbătă se vor aduna la Opera Maghiară 22 de speakeri în numele tehnologiei, divertismentului și designului, cei trei piloni pe care se așează evenimentele TED. Și dacă este să ne luăm după edițiile precedente desfășurate la Cluj-Napoca (am participat la ultimele două), succesul celei din acest an pare să fie garantat.

Nu este un secret pentru nimeni că pentru mine TED înseamnă în primul rând Technology, dar sesiunile intercalate de Entertainment și Design nu fac decât să aducă un plus de savoare și o gură de aer proaspăt întregului eveniment. Colecția de idei care merită răspândite vine de multe ori de la speakeri de care nu am mai auzit înainte, pentru că la TEDx descoperi oameni și idei noi, într-un flux continuu care durează opt ore.

Philippe Lattes (Deputy Director Space sector & European projects contracts officer) lucrează în Aerospace Valley, cel mai mare cluster european de inovare pentru aeronautică și spațiu, după ce timp de 20 de ani i-a petrecut în industria spațială europeană, participând la designul și fabricarea sateliților de observație. Ne va povesti probabil despre ESA BIC Sud France, un incubator dedicat startup-urilor pentru tehnologii spațiale.

Pierre-Philippe Mathieu (Earth Observation Data Scientist) este un alt reprezentant al Agenției Spațiale Europene (ESA) pe care îl vom asculta sâmbătă. Ne va vorbi despre felul în care cantitățile uriașe de date generate de sateliții de observație ne ajută în procesul de monitorizare, înțelegere și conservare a planetei pe care locuim.

Gernot Grömer (President of Austrian Space Forum) este probabil cel mai marțian dintre participanți, conducând 12 misiuni de simulare a condițiilor unor misiuni marțiene, desfășurate în ghețari montani sau în peșteri sahariene care se apropiau cât mai mult de condițiile în care vor trăi exploratorii lumilor de mâine. A petrecut aproape 100 de ore într-un costum spațial, aici pe Pământ deocamdată, și 30 de minute în imponderabilitate, în zboruri parabolice.

Pe scenă vor mai urca și Irina Alexandru, Julio César Alemán, Melania Medeleanu, Florin Talpeș, Varujan Pambuccian, George Buhnici, Andreea Roșca, Marius Chivu, Giorgio Fabbri, Cristina Dobrescu, Rusanda Cojocaru, Paul Bourne, Veronica Soare, Teodora Enache, Mimo Poetul, Paul Dumitru, Radu Nechifor, Adrian Strâmtu și Iv cel Naiv.

Ne vedem sâmbătă! Și promit să revin cu impresii.

NN România contribuie și în acest an la oferirea de experiențe memorabile pentru comunitatea TEDxCluj, iar Parteneriat pentru Arte susține colaborările creative.