TEDxCluj 2017 – Going Beyond, despre noi și despre spațiu

Iv cel Naiv și-a împrumutat cuvintele lui Mimo Poetul și ziua la TEDxCluj 2017 a început direct cu secțiunea Outer Space. Până la urmă, tema din acest an era Going Beyond, așa că am intrat direct în subiectele tari ale zilei, încă de la primul speaker.

Pierre-Philippe Mathieu a început prin a ne prezenta o perspectivă cosmică asupra fragilității Pământului, printr-o imagine a planetei noastre surprinsă în 19 iulie 2013 de sonda spațială Cassini, aflată pe orbita lui Saturn. A fost o variantă europeană a celebrei Pale Blue Dot, emblematica imagine surprinsă de sonda americană Voyager în 1990. După care, ne-au fost prezentate diverse misiuni europene de observare a suprafeței Pământului, în diverse lungimi de undă, fiecare cu aplicații specifice și cu implicați neașteptate. Spre exemplu, misiunea GOCE care studiază variațiile câmpului gravitațional terestru are implicații directe în asigurarea unei calități corespunzătoare semnalului GPS folosit zilnic de milioane de oameni aflați în trafic. Imaginile în infraroșu ajută enorm de mult cercetătorii care studiază curenții oceanici, observațiile în microunde sunt de folos fermierilor și așa mai departe. Pentru a înțelege mai bine Pământul și dinamica sa, trebuie să îmbinăm toate aceste piese de puzzle, să-l privim prin toate lentilele posibile și să ne asigurăm că Pământul va fi cel puțin la fel de ospitalier și pentru generațiile viitoare.

Pierre-Philippe Mathieu la TEDxCluj 2017
Pierre-Philippe Mathieu, fragilitatea Pământului și lentilele prin care îl observăm

Philippe Lattes a urmat pe scena TEDxCluj și ne-a atras atenția că trăim într-o lume descrisă în trecut de scriitori de science-fiction, apoi ne-a vorbit despre modul în care domeniul spațial se schimbă și poate deveni un magnet pentru antreprenorii prezentului și ai viitorului. Dacă până acum 10 ani activitățile spațiale erau rezervate doar corporațiilor puternice, singurele capabile, alături de guverne și armate, să construiască sateliți care costă zeci sau sute de milioane de dolari, asistăm la o democratizare a accesului la datele spațiale. Fenomenul se întâmplă pe două fronturi, atât în procesul de design și construire de noi sateliți, cât și în modul în care avem acces la datele furnizate de aceștia. Când folosiți Waze pentru a alege o rută optimă pentru deplasare, folosiți de fapt un întreg arsenal de unelte care acum 10 ani erau disponibile doar armatei: poziționare satelitară și un smartphone capabil să comunice, să interpreteze și să afișeze datele venite din spațiu. Miniaturizarea face posibilă nu doar unități de calcul ieftine și portabile (deja banalele telefoane mobile inteligente), dar și sateliți de mici dimensiuni construiți special pentru anumite scopuri, care pot fi urcați pe orbită la o fracțiune din costul unui satelit de acum 10-20 de ani. De pe orbită ne parvin anual 1 PB de date la îndemâna oricui și depinde doar de noi să le folosim într-un mod cât mai creativ și util.

Philippe Lattes la TEDxCluj 2017
Philippe Lattes despre oportunitățile antreprenoriale oferite de datele orbitale

Dacă primii doi speakeri, odată ajunși pe orbită, au privit spre Pământ și spre prezent sau viitorul imediat apropiat, al treilea speaker din secțiunea Outer Space a lăsat în urmă Pământul și s-a concentrat spre Marte. Gernot Grömer este de un optimism și entuziasm debordant și a reușit să capteze atenția publicului printr-un discurs efervescent despre Marte. Un adevărat evanghelist marțian care știe că nu va ajunge probabil niciodată pe Planeta Roșie, dar care este sigur că viitorii marțieni s-au născut deja și că probabil sunt acum pe băncile școlii. Gernot Grömer conduce rovere „marțiene” de 1 milion de dolari prin deșert, testează corturi care în viitor ar putea salva viața viitorilor astronauți izolați pe Marte, escaladează ghețari neprietenoși sau coboară în peșteri pentru a se familiariza cu provocările oferite de izolare și manipularea uneltelor printr-un costum spațial. Pentru că viitori marțieni umani își vor stabili viitoarele orașe fie sub suprafața planetei (acolo unde poate s-au retras eventualele forme de viață care au părăsit suprafața inosptitalieră – și acolo unde radiațiile cosmice ajung ceva mai greu) sau în preajma ghețarilor marțieni, surse de apă, un element vital pentru viitoarele colonii. Dacă încă nu te-ai hotărât dacă vrei să mergi pe Marte sau nu și îl asculți pe Gernot Grömer, cu siguranță te va convinge să îți dorești să ajungi acolo.

Gernot Grömer la TEDxCluj 2017
Gernot Grömer, răspândind în sală entuziasmul său marțian

TEDxCluj 2017 nu s-a oprit  la secțiunea Outer Space, poveștile cu idei care merită împărtășite au continuat în același ritm alert pe parcursul a încă 3 secțiuni: Innovation, Journey și Beyond. Le mulțumesc organizatorilor pentru oportunitatea de a lua parte și la această ediție TEDxCluj, mereu o sursă de inspirație și bună dispoziție.


NN România contribuie și în acest an la oferirea de experiențe memorabile pentru comunitatea TEDxCluj, iar Parteneriat pentru Arte susține colaborările creative.