Avem 106 sateliți în plus față de ieri!

Azi-noapte, prima rachetă Ariane 5 (varianta ECA) a anului a decolat cu succes de pe rampa de lansare din Guiana Franceză, plasând pe orbită doi sateliți de telecomunicații: SKY Brasil-1 (pentru AT&T/DirecTV) și Telkom 3S (Telkom Indonesia). A fost a 77-a misiune consecutivă încheiată cu un succes pentru Ariane 5 (VA235) și prima din cele 12 pe care Arianespace speră să le poată adăuga în portofoliu în acest an. Încărcătura transferată pe orbita geostaționară de transfer a fost de 10,450 tone și sateliții au ajuns pe orbită în mai puțin de 40 de minute.

PSLV
Racheta indiană PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle)

Însă lansarea Arianespace a fost eclipsată de performanța indienilor de la Indian Space Research Organisation (ISRO), care au reușit să stabilească un nou record mondial: nu mai puțin de 104 sateliți lansați simultan! Racheta  PSLV-C37 (Polar Satellite Launch Vehicle) a reușit să urce în spațiu satelitul Cartosat 2D, dar și alți 103 sateliți de mici dimensiuni, dintre care 88 de sateliți fac parte din constelația Dove, parte a proiectului companiei Planet Lab Inc. de a avea acces la imagini în timp real, continue, cu suprafața Pământului. Cei 80 de sateliți s-au alăturat celor 56 deja existenți, completând astfel constelația, care va deveni funcțională în perioadă următoare. Rezoluția oferită este inferioară observatoarelor dedicate, dar acești sateliți pot oferi rapid imagini cu orice punct de pe suprafața planetei aproape imediat.

Precedentul record i-a aparținut Rusiei, care în 2014 a reușit să lanseze, folosind o rachetă Dnepr, 37 de sateliți. Recordul NASA este de doar 29 de sateliți lansați simultan, record care datează din 2013.

Alți 8 sateliți (de câte 4.6 kilograme fiecare) sunt folosiți pentru validarea modelelor de previziuni meteorologice și aparțin companiei  Spire Global. Restul sateliților aparțin diverselor universități sau altor instituții interesate de a avea o platformă cubesat pe orbită. Lansarea a avut loc la ora 05:58.

Următoarea lansare programată este Falcon 9, care va transporta capsula Dragon pe orbită joasă, aceasta urmând să fie cuplată săptămâna viitoare cu Stația Spațială Internațională. După lansare, prima treaptă a rachetei va reveni la Centrul Spațial Kennedy din Florida, încercând a treia aterizare la sol și prima astfel de tentativă pe timp de zi. Puterea rachetei Falcon 9 FT este suficient de mare pentru a plasa capsula Dragon pe orbită corect și în același timp combustibilul rămas să fie suficient pentru manevrele de revenire pe coasta Floridei.