Ariane 5 cu EchoStar și BRIsat

După mai multe amânări — cauzate inițial de o problemă tehnică, apoi de vremea nefavorabilă de la Kourou (Guiana Franceză) — o rachetă  Ariane 5 (în versiunea ECA) a plasat azi-noapte pe orbită doi sateliți de telecomunicații: EchoStar și BRIsat. A fost al 72-lea succes consecutiv pentru lansatorul european și cea mai grea încărcătură ridicată vreodată de Ariane 5 pe orbită de transfer geostaționar (GTO): 10730 kilograme (modulul european de aprovizionare al Stației Spațiale Internaționale cântărea peste 20 de tone, dar era urcat doar pe orbită joasă). A fost a 230-a lansare a unei rachete Ariane (din 1979), a 86-a a unei rachete Ariane 5, a 5-a în 2016 pentru Arianespace și a 3-a lansare Ariane 5 din 2016.

Din 2013, de când o rachetă Ariane 5 ECA a stabilit precedentul record de masă urcată pe GTO (VA212, 10.5 tone), performanțele acesteia s-au îmbunătățit și vor continua să o facă și în viitor, așa că în curând și acest record va fi doborât.

Ambii sateliți au fost construit de Space Systems Loral (SSL): EchoStar XVIII se va alătura constelației operate de DISH Network pentru canale multimedia (110° vest, 61 de transpondere pentru banda Ku), acoperind teritoriul SUA, Alaska și Hawaii, iar BRIsat (150.5° est) este primul satelit din lume dedicat în totalitate comunicațiilor bancare, pentru PT. Bank Rakyat Indonesia (Persero).

Următoarea lansare europeană este deja programată pentru 26 iulie, când un satelit de telecomunicații așteaptă să fie lansat, împreună cu un satelit indian.

Arianespace lansează în prezent 3 familii de rachete de la baza din Guiana Franceză: Ariane 5 pentru încărcături grele, Soyuz pentru medii și lansatorul pentru încărcături mai ușoare, Vega, iar Ariane 6 se află în faza de dezvoltare, urmând să ajungă pe rampa de lansare cel mai devreme în 2020. Arianespace speră să poate folosi din 2018 și o versiune mai puternică a lansatorului Vega (care a zburat deja de 6 ori, începând din 2012).

Lansare Ariane 5
Lansare Ariane 5